BRČKO

Nulta tolerancija za prekršitelje mjere u borbi protiv koronavirusa

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 115 osoba

Brčko. Arhiv

Fena

15.3.2020

Vlada Brčko distrikta i Krizni štab na zajedničkoj su sjednici analizirali primjenu mjera i precizirali pojedine mjere usvojene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa.

- Precizirana je odluka o radnom vremenu poslovnih subjekata i drugih pravnih lica na području distrikta Brčkom kojom se nalaže dječjim igraonicama, dnevnim centrima i objektima sličnog sadržaja da se takvi objekti u potpunosti zatvaraju, kao što je slučaj sa vrtićima. Mjera ograničenja radnog vremena kojom su bili obuhvaćeni tržni centri, gdje je određeno radno vrijeme do 19 sati, ovom prilikom je precizirana i odnosi se na sve druge objekte za prodaju robe široke potrošnje - izjavio gradonačelnik Siniša Milić i dodao da se odluka o zabrani rada vrtića odnosi i na privatne i na javne vrtiće.


Koordinacija aktivnosti

Gradonačelnik Milić je dodao da je u petak održan sastanak na nivou vlada BiH, odnosno premijera i resornih ministara entiteta, Brčko distrikta i Vijeća ministara BiH na kome su razmatrana pitanja koordinacije aktivnosti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na način da se uvede poseban režim ulaska u BiH, saopćeno je iz Vlade distrikta.

- S tim u vezi bilo je različitih prijedloga i sve do danas trajala su usuglašavanja teksta prijedloga odluka koje će biti upućene prema Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH koje u krajnjem donosi ove odluke. S tim u vezi je i s ove Vlade upućen prijedlog da granični prelaz Brčko-Gunja ostane otvoren za putnički promet i pješački prelaz s tim što se uvodi kontrola dvadeset i četiri sata i stalni nadzor naše sanitarne inspekcije koja bi svim državljanima BiH koji ulaze u zemlju trebalo izdati rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana", pojasnio je Milić.

On je dodao da je predloženo da, u cilju privremene zabrane ulaska stranih državljana u BiH, ostaju aktivne odluke mjerodavnih tijela koje obuhvaćaju Kinu, Južnu Koreju, Iran i Italiju.


Brčko. Arhiv

- Važno je da smo i danas analizirali primjenu i ponašanje nadležnih tijela u vezi s proglašenim stanjem ugroženosti stanovništva od koronavirusa u Brčkom i da je naglašeno da se građani, pravne osobe i gospodarski subjekti uglavnom pridržavaju donesenih mjera. Tamo gdje ima iznimki, imajući u vidu ozbiljnost situacije, nadležni organi imat će nultu toleranciju i na licu mjesta izricat će se kazne za kršenje odluka o radnom vremenu i ostalih odluka - dodao je Milić.

On je rekao da će tehnički detalji u vezi s primjenom donesenih odluka biti razmatrani sutra i da će Krizni stožer pratiti primjenu svih mjera.

- U tom smislu intervenirati ćemo da li njihovim pooštravanjem, pojašnjenjem ili eventualno ublažavanjem. Važno je da trenutno nemamo registriranih osoba koje su zaražena virusom korona i sve što radimo je usmjereno na smanjenje rizika od njegove pojave. Činimo sve da svedemo njegovu pojavu na najmanju moguću mjeru - zaključio je Milić.


Mobilni timovi

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović, rekao je da se zaključno sa današnjim danom 115 osoba u Brčkom nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

- Za očekivati je da će u narednim danima ovaj broj biti povećan. Mobilni tim obilazi te osobe i ovom prilikom poručujem svima koji su u samoizolaciji da vode računa o preporukama koje im se šalju putem medija i drugih informativnih materijala te o onome što im mobilni timovi preporučuju - kazao je Pezerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.