POMOĆ

EBRD odobrio hitni paket solidarnosti u iznosu od milijardu eura

Ono što već sada djeluje izvjesno jeste da će dešavanja imati neposredan uticaj na ekonomski učinak u regionima EBRD-a

Evropska banka za obnovu i razvoj. Agencije

Piše: Avaz.ba

15.3.2020

Kao odgovor na krizu koja je nastala usljed pandemije koronavirusa, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao vodeća međunarodna finansijska institucija, donijela je odluku da osigura dodatnu podršku ekonomijama u kojima je angažirana i u koje investira.

Upravni odbor Banke je odobrio hitni paket solidarnosti u iznosu od milijardu evra, što je samo prvi korak pomoći, i Banka je spremna da poveća podršku ako i kada to bude potrebno. 


Evropska banka za obnovu i razvoj. Agencije

Paket solidarnosti demonstrira da EBRD ostaje otvorena za poslovanje i spremna je da djeluje brzo i u skladu sa zahtjevima. Banka je spremna da pruži ovakav odgovor i da podrži svoje klijente i zemlje u kojima posluje u ovom kritičnom trenutku zahvaljujući snažnom osnovnom kapitalu i odličnim rezultatima postignutim tokom prethodnih godina.

- Ovih dana nas takođe često pitaju o našem viđenju kratkoročnog i dugoročnog ekonomskog uticaja trenutnih događaja. Budući da se radi o situaciji koja se brzo razvija, teško je izvesti konačne zaključke. Ono što već sada djeluje izvjesno jeste da će dešavanja imati neposredan uticaj na ekonomski učinak u regionima EBRD-a, ali, za razliku od finansijske krize iz 2008, prema našoj procjeni, moguć je brzi oporavak nakon zaustavljanja epidemije - saopćeno je iz EBRD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.