UŽIVO

Reporteri "Avaza" na granicama: Naredba jasna, pojedinci se protive izolaciji

Vijeće ministara BiH donijelo i Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca

Piše: E. D. A. / Avaz.ba

16.3.2020

Granični prijelaz Vardište - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Jutros u 6 sati stupila je na snagu odluka o da se svi državljani BiH koji ulaze u našu zemlju upućuju u samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Reporteri "Avaza" su na graničnim prijelazima Uvac, Bosanska Gradiška, Stara Gradiška, Vardište i Ivanica.

12:17 Građani se protive

Inspektor u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Anto Ivanović izjavio je na Graničnom prijelazu Orašje da svi oni koji ulaze u BiH moraju popuniti sanitarni list i trebaju biti u izolaciji 14 dana.

 - Ima građana koji bez ikakvih problema postupaju po naredbama dok ima i onih koji se protive, ali naredba je jasna svima - kazao je Ivanović.

11:48 Samoizolacija za bh. državljane

Granična policija BiH primjenjuje odluke Vijeća ministara BiH kojima se u našu zabranjuje ulazak stranim državljanima sa područja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, potvrđeno je u Graničnoj policiji BiH.

Podsjetimo, zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze s područja s intenzivnom transmisijom virusa korona, a posebno iz kineske provincije Vuhan, Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranac može ući u BiH isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na bh. teritoriju Granična policija BiH, na njegov zahtjev, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima. 

- Drugi strani državljani mogu ući ukoliko imaju važeći pasoš. Niko od stranih državljana ne može ući sa ličnom kartom, već isključivo sa pasošem - rekla je portparolka Granične policije Franka Vican.

Državljani BiH koji dolaze iz inostranstva moraju u samoizolaciju i to su mjere koje su predložili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

11:40 Sanitarni inspektori i na aerodromima

Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve kapacitete na granične prijelaze sa Hrvatskom i dva međunarodna aerodroma – Sarajevo i Tuzla, čime je počela primjenjivati mjere da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana, potvrdio je Srni direktor ove uprave Anis Ajdinović.

- Na aerodromima i graničnim prijelazima sa Hrvatskom od sinoć je aktivno 35 do 40 ljudi kojima smo dali ovlaštenja da budu sanitarni inspektori, tako da se primjenjuju mjere zabrane ulaska, odnosno obavezne izolacije za državljane BiH koji uđu u zemlju - rekao je on. 

10.05 Svi upućeni u izolaciju

Iz jedinice granične policije Trebinje potvrdili su za "Avaz" da se na svih sedam prijelaza koji su u njihovoj nadležnosti postupa u skladu sa preporukama i da su sve koji su ušli u BiH uputili u kućnu izolaciju. Na svim prijelazima su i inspektori, a promet je sveden na minimum.

09:48 Kolone na GP Stara Gradiška

Od jutros iz BiH u Hrvatsku prelaze uglavnom kamioni. Zbog pojačanih mjera sigurnosti na GP Stara Gradiška, na hrvatskoj strani, formirana je kolona kamiona preko cijelog mosta . Na ulazu u našu zemlju uglavnom čekaju autobusi, a zbog procedura koje obavlja sanitarni inspektor zadržavanja su nešto duža. Putničkih automobila i pješaka gotovo da i nema jutros na ovom prijelazu. 

9:15 Smanjen intenzitet saobraćaja na GP Vardište

Na graničnom prijelazu Vardište između Višegrada i Užica, narednik Dragan Ristović, vođa tima na GP Vardište, kaže kako je nakon uvođenja vanrednog stanja u susjednoj Srbiji i vanrednih mjera prilikom ulaska i izlaska iz te zemlje, intenzitet saobraćaja na granici smanjen. Rijetki putnici koji danas putuju na granici dobijaju potrebne informacije.


- Građanima BiH preporučujemo da ne putuju bez velike i prijeke potrebe, jer su u Srbiji stupile na snagu vanredne mjere. Svaki strani državljanin koji ulazi u Srbiju, pa i državljani BiH u izolaciju na period od 14 dana. Državljani BiH koji se iz inostranstva vraćaju u BiH stavljaju se u kućnu samoizolaciju. Na međunarodnom graničnom prelazu Vardište su sanitarni inspektori, koji lica upućuju u mjesto boravka gdje moraju provesti u izolaciji 14 dana - kazao nam je Ristović.

Granice Srbije od sinoć su zatvorene za sve, osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

8:15 Evidentiranja u Bosanskoj Gradišci

Nakon evidentiranja putnici sa bh. pasošem su prešli granični prijelaz Bosanska Gradiška i upućeni su u izolaciju. Stranci, koji su pošli u BiH vraćeni su sa ovog prelaza. Pandemija koronavirusa shvaćena je veoma ozbiljno. Jutros smo zatekli autobus koji prevozi putnike u Tomislavgrad. Nakon dužeg evidentiranje svih putnika, autobus je nastavio ka matičnom gradu. Tek po neko putničko vozilo prijeđe granicu, a na izlazu iz BiH čeka nekoliko kamiona. 

- Idem u Njemačku, nadam se da neće biti problema. Samo radimo svoj posao - rekao je u prolazu jedan kamiondžija.

Na graničnom prijelazu svi zaposleni koriste zaštitne maske i rukavice, a pojačano je pranje i čišćenje kolovoza na ovom frekventnom mjestu.

6:45 Na Ivanici mirno

- Na graničnom prijelazu Ivanica nema putnika iz Dubrovnik tek po neki automobil prolazi prema Dubrovniku. Ali ima i onih koji kada dođu do granice i čuju mjere vrate se. U nezvaničnom razgovoru smo saznali da još od noćas nema putnika iz pravca Hrvatske prema BiH. Kažu nam da je u ovo vrijeme vrvilo prema Dubrovniku, sada je pusto - javlja naš reporter.

GP Ivanica. E. D. A.

Putnici koji ulaze u BiH dužni su da ispune sanitarni upitnik, međutim za to od danas neće biti potrebe s obzirom na to da će započeti obavezna izolacija osoba koje se vrate u zemlju. To će značajno olakšati posao sanitarnim inspektorima koji su raspoređeni na graničnim prijelazima.

Vjeruje da će narednih petnaestak dana biti od krucijalne važnosti u borbi BiH protiv koronavirusa u BiH.

Na graničnim prijelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, kao i dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo u tri smjene provode se pojačane kontrole putnika, a u slučaju potrebe isto će biti urađeno i na aerodromu u Mostaru.

Odlukom kriznih štabova, koja je usvojena na sastanku u Doboju, 13. marta, svako kršenje izdatog rješenja o samoizolaciji podliježe kaznenom progonu nesavjesnog prekršitelja uručenog rješenja. O ovome je sinoć zvanično upoznata Granična policija BiH posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o zabrani ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa – COVID - 19, kao i posjedovanje određene vrste putne isprave.

Stanje na GP Bosanska Gradiška. B. Grgić

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Vuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.