ALARMANTNO

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: Njemačka uvodi drastične mjere, Rusija zatvara granice

Svjetska zdravstvena organizacija je poslala milion i po novih testova za koronavirus u 120 zemalja širom svijeta

Piše: Avaz.ba

16.3.2020

Raste broj zaraženih. Ilustracija

U svijetu je zabilježeno 170.030 slučajeva koronavirusa, od čega je 75.828 aktivnih slučajeva, odnosno onih koji u ovom momentu imaju zarazu, podaci su statističkog portala Woldometersa do danas u 9 sati.

Zaključena su 84.302 slučaja, od čega je 77.778 osoba ozdravilo, a 6.524 su umrle.

Među aktivnim slučajevima, 93 posto spada u one koji imaju lakše ili srednje simptome i nisu životno ugroženi, dok sedam posto ima tešku kliničku sliku. Najviše slučajeva ukupno zabilježeno je u Kini, ali su trenutno, prema broju oboljelih i preminulih, u vrhu Italija, Iran i Španija.

U Evropi i svijetu se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Više afričkih zemalja u nedjelju je obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je vanredno stanje, dok je u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj. 

23:00 Donald Tramp preporučuje drastične mjere

Bijela kuća preporučila je u ponedjeljak starijim ljudima i onima sa zdravstvenim problemima da "ostanu u kućama i daleko od drugih ljudi", dok nastavlja jačati napore na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Više detalja pročitajte ovdje.

22.00 Predsjednica Evropske komisije predložila zabranu putovanja u EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) predložila je u ponedjeljak uvođenje 30-dnevne zabrane ulaska putnicima u EU čije posjete nisu od suštinskog značaja, u naporu na suzbijanju širenja koronavirusa. Više detalja pročitajte ovdje.

20:54 Rusija zatvara granice

Ruska vlada odlučila je da privremeno ograniči ulazak stranaca u zemlju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

 Pravilo će stupiti na snagu od srijede, 18. marta, i trajat će do 1. maja. U Rusiji su koronavirusom zaražene 93 osobe, osam se opravilo i nema umrlih.

20:50 Njemačka uvodi drastične mjere

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6000 zaraženih. Više detalja pročitajte ovdje.

19:20  "Austrian Airlines" prekida sve letove

"Austrian Airlines" objavio je da privremeno prekida sve letove, počevši od srijede 18. marta navečer. Poručili su da odluku donose uslijed zabrana koju uvodi niz zemalja i veliki pad potražnje putnika u zračnom prometu. Zadnji let će poletjeti iz Čikaga u noći sa srijede na četvrtak. Letovi se obustavljaju do 28. marta. 

19:00 Vanredno stanje u Finskoj

Finska je proglasila vanredno stanje koje će trajati do 13. aprila. Premijerka Sanna Marin kazala je da će program od 19 tačaka, koji će formalno biti usvojen u utorak, omogućiti zatvaranje finskih graničnih prijelaza za sve putnike, s izuzetkom finskih državljana koji se vraćaju u zemlju, dok bi protok dobara i lijekova bio omogućen. 

18:45 Dva nova slučaja u Srbiji 

U Srbiji su potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, čime je broj zaraženih u toj zemlji porastao na 57. Od 15 novih testova dva su bila pozitivna, a 13 negativna. 

18:25 Zabrinjavajući podaci iz Italije

Italija bilježi novi veliki porast broja novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, a znatno ne pada ni broj umrlih. Više detalja pročitajte ovdje.

Prema najnovijim podacima, ukupni broj zaraženih u Italiji je 27.980, a oporavilo se 2.749 ljudi.

18:00 Milion testova 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je milion i po novih testova za koronavirus u 120 zemalja širom svijeta. 

17:30 U Švicarskoj zaraženo oko 2.200 osoba 

Švicarska od ponoći zabranjuje sva javna okupljanja, a svi kafići i restorani neće raditi najmanje do 19. aprila. Mobilizirano je 8.000 vojnika. U toj zemlji zaraženih je oko 2.200, a umrlo ih je 14.

16:55 Uskoro zabrana ulaska u EU?

U Briselu upravo traje sastanak na kojem se odlučuje o zabrani ulaska u šengensku zonu kao vanrednoj mjeri za zaustavljanje širenja koronavirusa, piše "Večernji list".

16:06 Dobre vijesti iz Italije

Sjeverna italijanska regija Lombardija, u kojoj je veliki broj oboljelih od koronavirusa, pokazuje prve znakove usporavanja širenja zaraze, izjavio je danas guverner Atilo Fontana (Attilio Fontana). Više detalja pročitajte ovdje.

15:00 Prvi smrtni slučaj u Velsu

Potvrđen je prvi smrtni slučaj u Velsu. Riječ je o 68-godišnjaku koji je imao nekoliko drugih bolesti uz koronavirus.

14:45 Porastao broj oboljelih u Nizozemskoj

Broj zaraženih koronavirusom u Nizozemskoj porastao je za 278 novih slučajeva i sada ih je ukupno 1413. Broj smrtnih slučajeva popeo se na 24.

14:32 Raste broj oboljelih u Bjelorusiji

Broj pacijenata u Bjelorusiji koji su pozitivni na testu na prisustvo koronavirusa porastao je na 36, saopćeno je iz bjeloruskog Ministarstva zdravlja.  U ranijim izvještajima navodi se da je potvrđeno 27 slučajeva zaraženosti. Više detalja pročitajte ovdje.

14:25 U Ženevi zabranjeni skupovi na kojima je više od pet osoba

Nakon nekoliko hitnih sjednica, Ženeva je u ponedjeljak naredila zatvaranje svih kafića, barova, restorana, vjerskih objekata i privremeno je zabranila prostituciju koja je legalna u toj zemlji.

14:10 Demant francuske vlade

Francuska vlada demantirala je nagađanja da će predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u najavljenom obraćanju objaviti stroge mjere karantina kakve se već provode u Italiji i Španiji, koje već imaju policijski sat i kućnu izolaciju za sve stanovnike. 

13:55 Suspendirani letovi

"Austrian Airlines" od četvrtka će suspendirati sve redovne letove zbog koronavirusa. 

13:40 U Švicarskoj otkazana sjednica parlamenta, održani krizni razgovori

Švicarska je otkazala sjednicu parlamenta, vlada je održala krizne razgovore, a švicarska berza je potonula usljed naglog porasta broja novih slučajeva zaraženosti koronavirusom. Više detalja pročitajte ovdje.


Švicarska berza potonula zbog naglog porasta oboljelih. Agencije


13:20 Spriječen pokušaj krijumčarenja maski 

Gradovi u Ukrajini objavili su danas mjere za ograničavanje kretanja stanovništva, a vlasti su spriječile pokušaj krijumčarenja maski iz inostranstva i zaplijenile 50.000 komada u jednom automobilu na granici sa Poljskom.

13:00 Makron se večeras obraća javnosti 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obratit će se večeras naciji o eskalaciji krize u vezi sa pandemijom koronavirusa. Više detalja pročitajte ovdje.

12:45 Aerodrom Sarajevo zabranio službena putovanja i "Air Serbia" otkazala letove

Uprava Aeodroma Sarajevo donijela je danas odluku da zabrani sva službena putovanja za svoje uposlenike.  Razlog je pandemija koronavirusa. Ovu odluku potpisao je danas direktor Armin Kajmaković. Više detalja pročitajte ovdje.

12:25 - Njemačka: Do jučer su ga svi napadali, a sada bi mogao postati jedan od svjetskih heroja  Opširnije čitajte ovdje.

12:20 Beč u sajamskom centru priprema 880 kreveta za oboljele 

Grad Beč poduzima mjere predostrožnosti od koronavirusa i u sajamskom centru "Messe Wien" priprema 880 kreveta za pacijente sa blažim oblicima oboljenja.  

Više pročitajte ovdje

12:00 Njemačka zatvorila granice

Njemačka je posljednja u nizu zemalja koje zatvaraju granice u vrijeme kada evropske države pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa.  Granice s Francuskom, Austrijom i Švicarskom zatvorene su jutros za sva vozila osim komercijalnih. Opširnije čitajte ovdje

11:45 U Španiji preminulo skoro hiljadu osoba 

AFP javlja da je u Španjolskoj u samo zadnja 24 sata potvrđeno skoro hiljadu novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

11:28 Proaktivni potez ruske vlade

Rusija je odlučila zatvoriti granice prema Bjelorusiji, objavio je premijer Mihail Mišustin. Radi se, kaže premijer, o proaktivnom potezu ruske vlade kako bi spriječila širenje koronavirusa zemljom. 

11:20 Slovenija uvela još rigoroznije mjere 

U Sloveniji su od danas na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su, između ostalog, zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički saobraćaj, a od sutra i zračni promet. Postoji i mogućnost donošenja novih mjera ako se epidemija ne zaustavi.

11:15 Zatvaranje granica u Španiji

Zatvaranje španskih granica jedna je od opcija koje se razmatraju s ciljem zaustavljanja širenja zaraze virusom korona, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande Marlaska. Od posljedica zaraženosti virusom korona u Španiji je preminulo 288 ljudi, a zaražene su ukupno 7.753 osobe. 

11:00 Vanredna sjednica Predsjedništva BiH

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održat će se danas u 17 sati. Opširnije pročitajte ovdje


10:40 - Hrvatska: Napad na online nastavu

Nakon što je jutros počela online nastava u Hrvatskoj zbog situacije s koronavirusom, trenutno su u toku problemi zbog hakerskih napada. Napad je prijavljen MUP-u, a nastava preko sistema "AAI@EduHr" trenutno nije moguća, objavio je CARNET.

Žarište koronavirusa u Evropi. AFP

9:50 - Raste broj oboljelih na Kosovu

Kako je kazao ministar zdravlja Arben Vitija, potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom na Kosovu. Time se broj zaraženih u ovoj državi popeo na 13. Više detalja pročitajte ovdje.

9:13 - Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj

Zaraženo je još sedam osoba u Hrvatskoj, potvrdio je ministar Vili Beroš. Tako je broj slučajeva narastao na 56. Tri osobe su izliječene, što znači da su u Hrvatskoj aktivna 53 slučaja zaraze. Više detalja pročitajte ovdje.

8:53 Raste broj zaraženih

U Švicarskoj je jutros potvrđen 841 novi slučaj koronavirusa. U ovoj zemlji ukupno je 2.200 zaraženih, a do sada je umrlo 14 ljudi. Ukupan broj zaraženih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 98, uključujući jučerašnjih novih 12 slučajeva koronavirusa.

8:52 Zatvorene granice

Njemačka je zatvorila granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom.

8:50 Pogoršano stanje u Francuskoj

Situacija u Francuskoj se "pogoršava vrlo brzo" i "vrlo je zabrinjavajuća", kazao je šef francuskog zdravstva Žerom Salomon (Jerome). Broj teško bolesnih i onih kojima je potrebna intenzivna njega kreće se u stotinama, kazao je on. 

8:12 - Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas će u Sarajevu održati proširenu sjednicu radi sagledavanja kompletne situacije na području ovog entiteta u vezi s utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje ljudi i ekonomiju. Više detalja pročitajte ovdje.

8:10 - Raste broj oboljelih u Srbiji 

U Srbiji je potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze virusom tako da je broj oboljelih sada 55, saopćilo je Ministarstvo zdravlja. Više detalja pročitajte ovdje.

7:52 - Turska broji 12 novih slučajeva 

Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošle sedmice, kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 18. Više detalja pročitajte ovdje.

7:46 - Crna Gora nema zaraženih koronavirusom

U Crnoj Gori još nije potvrđen nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje.  Kako je saopćeno iz IJZ, do sada je testirano 88 osoba i svi su rezultati bili negativni. Više detalja pročitajte ovdje.

7:40 - Smanjuje se broj zaraženih u Kini

Kina i Južna Koreja jučer su zabilježile manji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj "uvezenih" novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike. Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u jutros Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Više detalja pročitajte ovdje.



U Crnoj Gori nema zaraženih. S. Saletović

7:32 - Zaražen još jedan ljekar u Hrvatskoj

Nakon dvoje ljekara iz KB-a Dubrava koji su pozitivni na koronavirus, u nedjelju je stigao pozitivan nalaz za još jednog ljekara u Hrvatskoj. Riječ je o kardiologu iz KBC-a Zagreb, koji je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", objavio je "Jutarnji list". VIše detalja pročitajte ovdje.

7:26 Mjere u dva najveća grada SAD

Gradonačelnici Njujorka i Los Anđelesa, dva najveća grada u SAD, objavili su da su naredili zatvaranje gradskih restorana, pozorišta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

6:45 - Iran zabilježio najviše smrti u jednom danu

Iran je u subotu zabilježio najviše smrtnih slučajeva u jednom danu sa 113 smrti. U zemlji su umrle ukupno 724 osobe, a zaraženo ih je 13.938. 

S terena: Granični prijelaz Ivanica. P. Mucović

6:43 - Češka građanima ograničila kretanje

Nakon što je to u nedjelju učinilo više evropskih zemalja, i Češka, koja broji 253 zaražena, objavila je da pooštrava mjere u borbi protiv koronavirusa. Nove mjere u Češkoj tako uključuju zabranu kretanja građanima do 24. marta, osim ako je riječ o odlasku na posao, kupovini najosnovnijih namirnica ili drugim nužnim aktivnostima.

6:40 - Austrija ograničila kretanje na javnim mjestima

I Austrija je u nedjelju uvela nova velika ograničenja kretanja na javnim mjestima, pozivajući građane na samoizolaciju i zabranjujući okupljanja više od pet osoba te dodatno ograničavajući ulaske u zemlju.

Ljudi bi, također, svoje domove trebali napuštati samo radi poslova koji se ne mogu odgoditi, kupovine neophodnih namirnica ili pomoći drugima.

Vanredno stanje proglašeno u Australiji. Agencije

6:37 - Slovenija zatvara zračni prostor

Slovenija je ranije u nedjelju najavila da će od utorka zatvoriti zračni prostor, Slovačka i Srbija su uvele vanredno stanje, dok će Njemačka zatvoriti granice prema Austriji, Švicarskoj i Francuskoj.  

6:32 - U Gvatemali preminuo 85-godišnji muškarac  

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroj (Monroy) objavio je  u nedjelju da je u toj zemlji zabilježen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, a riječ je o 85-godišnjem muškarcu koji je nedavno posjetio Madrid. 


Stanje u Australiji

U Australiji je do sada zabilježeno skoro 300 slučajeva oboljenja, kao i pet smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom. 

6:00 - Ko god ulazi ulazi u BiH, upućuju se u samoizolaciju

Stupila je na snagu odluka da se svi državljani BiH koji ulaze u našu zemlju, upućuju u samoizolaciju radi prevencije širenja koronavirusa. Reporteri "Avaza" su na graničnim prijelazima Uvac, Bosanska Gradiška i Ivanica i, kako javljaju, za sada je situacija mirna, a uskoro očekujemo opširnije izvještaje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.