MJERE

Vlada SBK odobrila 300.000 KM za nabavku respiratora u bolnicama Travnik i "Dr. fra Mato Nikolić"

Ministar pravosuđa i uprave SBK Zoran Marković kazao je da najveći problem predstavlja kršenje izdatih rješenja o samoizolaciji

S vanredne sjednice. Fena

Fena / Avaz.ba

16.3.2020

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) odobrila je na današnjoj vanrednoj sjednici 300.000 maraka za nabavku respiratora u Bolnici Travnik i Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Ministar zdravstva SBK Anto Matić kazao je  da u tom kantonu trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a uručeno je 110 rješenja za samoizolaciju. 

Istakao je da SBK prati naredbe Kriznog štaba na nivou Federacije BiH te da će, u skladu s njima, a nakon obustave nastave u školama i vrtićima, donositi nove mjere.

- Posljednje što smo uradili je da smo zatvorilo vrtiće, donijeli preporuke o režimu rada bolnica te za slučaj potrebe odredili broj ležajeva, pa ih imamo 103 u pet bolnica. Sada raspoređujemo opremu u bolnicama i ljude kako bismp pravili planove da se tačno zna šta će ko raditi u kojem trenutku - naglasio je Matić.

Ministar pravosuđa i uprave SBK Zoran Marković kazao je da najveći problem predstavlja kršenje izdanih rješenja o samoizolaciji.

- Razgovarali smo o tome da se čak uvedu i neke mjere da dežurni tužitelji i suci po hitnom postupku određuju pritvor za takve ljude, dok SBK ne osigura neki prostor koji će biti opremljen za takve potrebe - istaknuo je Marković.

Kako je kazao kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić, u koordinaciji sa školama radi se na tome da učenici ne budu u zaostatku zbog obustave nastave.

- Mi ćemo danas poslati instrukciju da se koriste mogućnosti online nastave, iako je jasno da ona ne može zamijeniti redovnu nastavu. Sve ovisi o razvoju situacije i, ukoliko obustava nastave potraje 15 dana, to neće biti problem - naglasio je Domić.

Uz obustavu nastave i rada vrtića, Krizni štab SBK ranije je, između ostalog, donio naredbu o obustavi održavanje kulturnih i sportskih događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.