POTVRĐENO

Danas vanredna sjednica Predsjedništva BiH: Usvajanje preventivnih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa

Džaferović je zatražio da sjednici prisustvuju predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, entitetski premijeri i premijer Brčko distrikta te entitetski ministri zdravstva

Sjednica zakazana za 17 sati. Arhiv

Avaz.ba

16.3.2020

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održat će se danas u 17 sati. 

Poziv na održavanje sjednice uputio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović radi razmatranja i usvajanja svih potrebnih mjera u vezi sa preveniranjem i zaustavljanjem širenja koronavirusa u BiH, ali i seta ekonomskih mjera kojim bi se sanirale posljedice pandemije.  

Džaferović je zatražio da sjednici prisustvuju predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, entitetski premijeri i premijer Brčko distrikta te entitetski ministri zdravstva, a kako bi se donijele sveobuhvatne mjere i poboljšala koordinacija. 

Time bi se otvorio prostor za efikasnije djelovanje državnih institucija u koordinaciji s nižim nivoima vlasti te bi se izbjegle postojeće situacije u kojima niži nivoi vlasti u BiH vode zasebne politike po pitanju zaustavljanja širenja koronavirusa i saniranja svih eventualnih posljedica.

Sjednica zakazana za 17 sati. Arhiv

Pandemija koronavirusa natjerala je države širom svijeta da hitno reagiraju donoseći niz mjera kojim bi se sanirale posljedice, ali i preveniralo daljnje širenje tog virusa.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u subotu je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i zvaničnicima iz RS, najavio pokretanje inicijative koja bi, kako je rekao, za cilj imala osnaživanje državne granice zbog širenja koronavirusa.

Na dnevnom redu naći će se dvije tačke i to razmatranje mjera i radnji na zaustavljanju širenja koronavirusa i razmatranje mjera i radnji za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Na sjednicu su pozvani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, premijer Vlade RS Radovan Višković, gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić i ministar zdravstva RS Alen Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.