NE PANIČARITI

Dr. Jurić: U narednih 15 dana u BiH očekujemo skok broja oboljelih od koronavirusa

U ovoj situaciji bitna je samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije

Jurić: Najviše možete pomoći sami sebi. AFP

Fena

16.3.2020

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od koronavirusa bez obzira na sve mjere koje poduzimamo, izjavila je epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

- Bez obzira na to što svakog dana poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira na to što svi koji dođu u BiH moraju u karantin, očekujemo sličan scenarij kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima - kazala je dr. Jurić.

Istaknula je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju koronavirusa "vrijede neka nova pravila".

- Bitno je istaknuti da nije jednako smrtonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa smrtnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti - poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

- Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca, izrazito su važni za građane u ovoj situaciji - ocijenila je te je poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.


Federalni zavod za javno zdravstvo. Fena

- Bez obzira na to koliko vas sistem štiti, najviše možete pomoći sami sebi - naglasila je dr. Jurić.

Savjetovala je građanima da ne kupuju panično jednokratne maske, jer im one, kako je kazala, neće pomoći, istaknuvši kako su bolji izbor rukavice za jednokratnu uporabu.

- Ako dođe do većeg broja oboljelih, kad građani budu trebali ići u trgovine, u nabavke i slično, trebat će im jednokratne rukavice. Isto tako, bitno je imati sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola, provjetravati prostorije, jer su virusi osjetljivi za UV sunčeve zrake, što više boraviti na otvorenom, a što manje u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi - poručila je dr. Jurić.

Ona je još jednom pozvala građane da ne paničare, da se pridržavaju uputa stručnjaka, a da se, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma, telefonski jave svom ljekaru, koji će ih uputiti šta dalje trebaju poduzeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.