PANDEMIJA

Pooštrene mjere u Goraždu da bi se izbjegao “italijanski scenarij”

Ambulante i službe Doma zdravlja bit će zaključane tokom cijelog radnog vremena i otključavat će se samo za ulazak ili izlazak pacijenata i osoblja

Edin Čengić. A. Bajramović

Piše: Avaz.ba

16.3.2020

U svim službama i ambulantama Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu od danas su na snazi pooštrene mjere zaštite od koronavirusa. Ambulante i službe Doma zdravlja bit će zaključane tokom cijelog radnog vremena i otključavat će se samo za ulazak ili izlazak pacijenata i osoblja, navodi se u dopisu direktora Edina Čengića. 

- Za recepte za vašu redovnu terapiju obavezni ste se najaviti na broj vaše ambulante, koji će biti vidno istaknut na ulaznim vratima. Prilikom najave bit će vam rečeno u koje vrijeme da dođete po recepte, koje će vam sestra na ulaznim vratima uručiti tako da nećete ulaziti u ambulantu. Ako se ne najavite telefonski, nećete dobiti recepte niti će vam biti dozvoljen ulazak u ambulantu, već ćete s vrata biti zamoljeni da se najavite telefonom – navodi se u obavještenju pacijentima.

Zdravstvene usluge pružat će se samo tačno definiranim, urgentnim stanjima te iz Doma zdravlja mole pacijente da kratko, jasno i istinito odgovaraju na pitanja koje im sestra postavi pred vratima ambulante, jer im, u suprotnom, neće biti dozvoljen ulazak u prostorije. Iz Doma zdravlja podsjećaju da su svi redovni specijalističko-konsultativni pregledi obustavljeni naredbom Kriznog štaba, osim za djecu, onkološke pacijente i u hitnim slučajevima.


Edin Čengić. A. Bajramović

- Da li je nešto hitno ili nije, procjenjuje zdravstveno osoblje, jer je ono za to obučeno i kvalificirano. Ako imate povišenu temperaturu, nazovite prethodno svoju ambulantu i konsultirajte se sa svojim ljekarom o potrebi dolaska na pregled. Slušajte pažljivo sve naredbe Kriznog štaba i postupajte po njima kako ne biste ugrozili sebe i druge i izložili se krivičnoj odgovornosti. Molimo vas za razumijevanje i poštovanje svih mjera koje se provode sa ciljem da izbjegnemo “italijanski scenarij” i kolaps zdravstvenih službi zbog velikog broja oboljelih i masovnog inficiranja osoblja, do čega može doći samo našim neodgovornim ponašanjem. Zapamtite, mi smo tu zbog vas i vašeg zdravlja i želimo da budemo tu u slučaju da dođe do najgoreg scenarija. Bolesni i mrtvi nismo od koristi nikome, a jedino nas bolest i smrt mogu spriječiti u obavljanju našeg posla. Mi smo na svojim radnim mjestima, kod nas nema skraćenog radnog vremena i rada od kuće – navodi se u dopisu dr. Edina Čengića, direktora Doma zdravlja “Isak Samokovlija” u Goraždu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.