PANDEMIJA

Krizni štab SBK predložio nove mjere, koje će Vlada razmatrati sutra

Nove mjere koje će biti predložene, podrazumijevat će ograničenje rada ugostiteljskih objekata

Sead Karakaš. Agencije

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

16.3.2020

Na upravo završenom operativnom Kriznom štabu SBK u Travniku, radi sprečavanja širenja koronavirusa, predloženo je nekoliko mjera koje bi Kantonalna vlada trebala razmatrati na sjednici sutra ujutro. 

Nezvanično saznajemo, nove mjere koje će biti predložene, podrazumijevat će ograničenje rada ugostiteljskih objekata, poboljšati situaciju kad je u pitanju higijena javnih površina s lokalnim komunalnim preduzećima, poseban naglasak staviti na zdravlje ljudi koji kontroliraju vodu za piće, pojačati sredstva bolnicama te urediti situaciju kad je u pitanju postupanje prema pacijentima sa simptomima zaraze u nekoliko domova zdravlja koji se nisu pridržavali dogovorenih procedura.

Konačne mjere bit će definirane sutra na sjednici Vlade, a kako kaže dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, epidemiološka situacija na području SBK je nepromijenjena.

Sead Karakaš. Agencije

- Još nemamo potvrđen slučaj zaraze koronavirusom. Danas smo obavili jedan operativni sastanak, na kojem smo razgovarali o načinima kako funkcionirati i odgovoriti na zahtjeve, što su obaveze primarne zdravstvene zaštite, a šta bolnica, gdje je tu Zavod, a gdje druge institucije od značaja, kao što su Civilna zaštita, MUP ili inspekcije. Mjere smo predložili Vladi, koja će ih sutra usvojiti u cijelosti, djelimično ili odbaciti - rekao je Karakaš.

S obzirom na odredbu da sve osobe koje dođu iz stranih zemalja moraju u samoizolaciju, drastično je, kaže Karakaš, povećan broj osoba u samoizolaciji.

- Trenutno ih je 260, što je dovelo do velikog pritiska na nas, ali za sada dobro odgovaramo novonastaloj situaciji - kazao je Karakaš.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.