SARAJEVO

Džaferović: Vijeće ministara sutra će proglasiti stanje prirodne nesreće na nivou BiH

Istaknuo je da je podržao da se na graničnim prijelazima uspostave karantini

Piše: Avaz.ba

16.3.2020

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je danas da su svi autoriteti nivoa vlasti iz cijele BiH bili na sjednici Predsjedništva, a povodom pandemije koronavirusa.

- Informirani smo o stanju i mjerama koje se poduzimaju i mi kao kolektivni šef države smo dali svoje sugestije i prijedloge i kazali šta ćemo raditi u okviru svojih ustavnih nadležnosti - kazao je Džaferović.

Poručio je građanima u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju preporuka nadležnih institucija koje upravljaju ovom krizom.

- Poštujte savjete i sugestije koji se daju. To je bitno i toga treba biti svjestan svaki građanin ove zemlje - poručio je. 

Džaferović se, također, obratio i našim građanima koji žive izvan BiH, a koji imaju boravište u drugim zemljama, posebno onima koje su pogođene pandemijom, da ne dolaze u BiH dok traje kriza. 

- Ne izlažite ni sebe, a ni građane BiH bilo kakvim procedurama - kazao je.

Naglasio je da su entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta proglasile stanje prirodne i druge nesreće u BiH te dodao da očekuje da isto uradi i Vijeće ministara. 

- Danas je kazano da će to biti urađeno na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara. To u osnovi mijenja mnogo toga, daje nam da se nosimo bolje s krizom. Ono što je nadležnost Predsjedništva, a to je pitanje komandovanja Oružanim snagama BiH, i podržali smo da se prije svega ograniči broj graničnih prijelaza preko kojih će prelaziti ljudi i roba. Istovremeno, zatražili smo da se postojeći broj graničnih prijelaza reducira i to će biti urađeno jer je potrebno da život može funkcionirati i da damo bolje odgovore pred izazovima kada je u pitanju pandemija koronavirusa - kazao je Džaferović.

Istaknuo je da je podržao da se na graničnim prijelazima uspostave karantini.

- Spremni smo da damo naredbu da oprema i Oružane snage budu stavljene na snagu u toj funkciji. Vodili smo računa o ekonomiji u BiH od udara koji će neminovno doći. Tražimo od svih nivoa vlasti da učine sve što mogu kako bi se što je moguće više ublažile negativne posljedice koje će biti u Bosni i Hercegovini - zaključio je Džaferović. 

Šefik Džaferović. M. Kadrić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.