ODLUKE

Izetbegović za "Avaz": Odluku da se medicinska oprema nabavlja bez tendera trebalo je donijeti davno

Sada smo prisiljeni da kupujemo ono što se nalazi na tržištu i do čega uopće možemo da dođemo

Izetbegović: Prioritet u borbi protiv koronavirusa. Avaz

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

17.3.2020

Vlada Federacije uputit će inicijativu Vijeću ministara za izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama. Ovo je odlučeno na jučerašnjoj sjednici kako bi se u vrijeme pandemije koronavirusa mogle izvršiti određene vrste javnih nabavki bez propisanih procedura i višemjesečnih tendera prilikom nabavke medicinske opreme.  

Na to je prije nekoliko dana upozorio i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je kazao da izmjene Zakona o javnim nabavkama, kojima bi zdravstvene institucije bile oslobođene tendera, trebaju biti prioritetna mjera.

- Vjerujem da se bliži vrijeme kada će Vijeće ministara predložiti državnim parlamentarcima da se za vrijeme krize nakratko suspendira Zakon o javnim nabavkama isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal. Jer, džaba novac na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima - naveo je Radončić.

Izetbegović: Prioritet u borbi protiv koronavirusa. Arhiv

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović kazala je za "Dnevni avaz" da je prioritet nabavka medicinske opreme u cilju borbe protiv koronavirusa.

- Insistirali smo da upute budu napisane i potpisane da bismo se mogli prema tome ravnati. Tražili smo da se napravi mogućnost da u ovom trenutku možemo izvršiti javne nabavke bez propisanih procedura i višemjesečnih tenderskih procedura, da bismo mogli nabaviti dodatne respiratore, CT aparate i zaštitnu opremu i slične materijale za naše potrebe - kazala je Izetbegović.

Napominje da se to trebalo desiti već ranije, jer je Evropska unija jučer zabranila izvoz medicinske opreme, odnosno medicinskih mašina, u zemlje koje nisu članice EU, da bi se zaštitili njihovi građani i korisnici, jer imaju prioritet.

- Mi smo ovu odluku trebali donijeti još prošle sedmice pa da nabavimo respiratore. Sada smo prisiljeni da kupujemo ono što se nalazi na tržištu i do čega uopće možemo da dođemo – kazala je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.