SAVJETI

Loše navike i kako ih pobijediti kako bi se spriječio rizik od infekcije koronavirusom

Vaša usta i oči su područja preko kojih virusi najlakše ulaze u organizam, a sve što je potrebno je dodirnuti ih prstom koji već nosi infekciju

Lice u prosjeku dodirneom 16 puta u satu. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Nebrojeno puta dodirnemo lice tokom dana i to radimo bez razmišljanja. Međutim, dodirivanje lica značajtno povećava rizik od infekcije virusom gripe ili prehlade, a posebno novim koronavirusom. Vaša usta i oči su područja preko kojih virusi najlakše ulaze u organizam, a sve što je potrebno je dodirnuti ih prstom koji već nosi infekciju, piše Healthline.


Dva načina prenošenja infekcije

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), novi koronavirus prenosi se s osobe na osobu, kao i mnoge druge respiratorne infekcije preko kapljica koje nastaju kada neko kihne, a druga osoba ih udahne ili dodirivanjem površina zaraženih virusom i kasnijim dodirivanjem lica. 

Premda, prilično se lako možemo distancirati od osoba koje su očigledno bolesne ili u krajnjem slučaju koristiti masku. Ali izbjegavanje virusa kada se nalazi na površini predmeta ili namještaja gotovo je nemoguće.


Neprestano dodirujemo lice

U jednom istraživanju iz 2008. godine, 10 ispitanika je posmatrano dok sami borave u uredskom okruženju tokom tri sata. Istraživači su otkrili da ispitanici dodiruju svoje lice u prosjeku 16 puta u satu. 

U drugom istraživanju iz 2015. posmatrano je 26 studenata medicine na Univerzitetu u Australiji i otkriveno je da dodiruju svoje lice 23 puta na sat. Gotovo polovina dodira lica odnosila se na usta, nos ili oči, što su najlakši putevi za ulazak virusa i bakterija u naša tijela.

Čak su i medicinski radnici, koji bi trebali biti bolje informirani i upućeni, dodirivali svoje lice u prosjeku 19 puta u dva sata, ne poštujući pritom pravila o higijeni ruku.

Pranje ruku je ključno, ali...

Dakle, poduzimanje mjera predostrožnosti kao što su često pranje ruku (u trajanju od najmanje 20 sekundi) pomaže samo ako izbjegnemo dodirivati lice, jer nikad ne možemo znati kada smo pokupili malog, a potencijalno smrtonosnog suvozača. 

Međutim, dodirujemo lica toliko često da je velika šansa da su ruke postale rekontaminirane između dva pranja. Dovoljno je dodirnuti, na primjer kvaku, ili neku sličnu površinu i ponovo smo u opasnosti od zaraze.

Novi prsten, nakit ili čak gumena traka oko zgloba mogu poslužiti kao podsjetnik za povećanje svijesti o rukama. Nužno je da nešto bude drugačije, neuobičajeno, kako bismo obratili pažnju i razvili neautomatizirano ponašanje.

To je navika koja se može savladati

Zahari Sikora (Zachary), psiholog s klinike „Northwestern Medicine“ u Huntliju, Ilinoisu, ponudio je nekoliko savjeta za izbjegavanje dodirivanja lica tokom epidemije koronavirusa. 

- Budite svjesni želje i potrebe da ruke držite podalje od lica. Samo kratka pauza može vam pomoći biti svjesniji što radite s rukama. Neka vam ruke budu zauzete. Ako kod kuće gledate televiziju, pokušajte zaposliti i ruke. Čak i držanje obične maramice može pomoći, jer će vas podsjećati držati ruke dalje od lica - rekao je i dodao da, također, pomaže ako zalijepite naljepnice kao podsjetnik u svom okruženju kako biste ih lako vidjeli.

Također je preporučio korištenje mirisnog sredstva za čišćenje ili mirisnog sapuna za ruke kako bi i miris podsjećao da ruke držite dalje od lica. Miris će vam skrenuti pažnju na tačan položaj vaših ruku. Ako ste na sastanku ili sjedite na predavanju, preporučio je prekrižiti prste i šake staviti u krilo. Na kraju, ako ste svjesni da nenamjerno dodirujete lice, i nošenje rukavica može biti efikasan tjelesni podsjetnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.