KORONAVIRUS

Općinski štab civilne zaštite Vogošća preimenovan je u Krizni štab

Građani se trebaju pridržavati mjera koje su im propisane

Piše: E. M / Avaz.ba

17.3.2020

Detalj sa potpisivanja ugovora o stipendiranju. ESET MURAČEVIĆ

Uprkos trenutnoj situaciji u vezi sa širenjem koronavirusa, Općinski štab civilne zaštite Vogošća preimenovan je u Krizni štab. 

Na svojoj prvoj sjednici konstatirao je da nema mjesta panici, ali je preporučio građanima da se ne opuštanju i da krajnje ozbiljno trebaju poštovati preporučene mjere zaštite u vezi s održavanjem lične higijene, ali i preporuka u vezi sa masovnim i drugim okupljanjima. 

Primijetili smo danas da se većina Vogošćana pridržava uputa. Banke, apoteke, Centar za komunalne usluge, javne ustanove i druge organizacije, ugostiteljski objekti, prodavnice koje nisu prekinule rad, poduzeli su niz preventivnih mjera kako bi spriječili mogućnost širenja zaraza. U objekte se povremeno upuštaju manje grupe građana, vrši se dezinfekcija ruku, šteka na ulaznim vratima... Dom zdravlja Vogošća ustrojio je trijažni centar u kojem vrši pregled pacijenata i upućuju ih tamo gdje ne mogu doći u situaciju da pospješe širenje zaraze.

Danas je i Općina Vogošća počela sa potpisivanjem ugovora o stipendiranju učenika i studenata koji su, na osnovu javnog poziva, ostvarili pravo na stipendiju u ovoj školskoj/akademskoj godini. Potpisivanje je organizirano u manjim grupam od po pet potpisnika, a ovog prvog dana ugovore su potpisivali učenici prvog razreda srednje škole. Potpisivanje će, na sličan način, biti nastavljeno i narednih dana dok svih 303 aplikanta, 169 srednjoškolaca i 134 studenta prvog i drugog ciklusa studija ne potpišu ugovore. Inače, iz budžeta Općine Vogošća za stipendiranje učenika i studenata usmjereno je 196.650 KM. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.