SAVJETI

Kako se brinuti o kućnim ljubimcima tokom pandemije virusa COVID-19

Provjerite zdravstveno stanje ljubimca

Ne napuštajte kućnog ljubimca ni u vrijeme pandemije virusa COVID-19. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

U vrijeme pandemije virusa COVID-19, pored brige o sebi, moramo se brinuti i o kućnim ljubimcima, stoga smo spremili za vas nekoliko savjeta kako da zaštitite svoje ljubimce.

- Ne napuštajte kućnog ljubimca. Psi i mačke ne prenose virus COVID-19. Napuštanje ljubimca iz straha da će vam prenijeti koronavirus, dakle, nije razumno. 

- Nabavite mu hranu za iduće dvije sedmice. Kao što razmišljate o nabavci vlastite hrane, razmišljajte i o nabavci njegove. Neće nestati hrane u trgovinama, ali ako ne želite nepotrebno ulaziti u prostore s većim brojem ljudi, imajte u ostavi nekoliko konzervi te suhu hranu za svog ljubimca. Nabavite i ostalo što je ljubimcu potrebno - sredstva za zaštitu od parazita i krpelja te vrećice za izmet. 

- Doznajte koja će trgovina za kućne ljubimce dostavljati hranu. Kad vam ponestane hrane i drugih potrepština za kućne ljubimce, novu zalihu naručite telefonski ili internetom uz dostavu do kućnog praga. 

- Provjerite zdravstveno stanje ljubimca. Ako ga trebate odvesti na veterinarski pregled ili vakcinaciju, ne odgađajte to. Nazovite veterinara i zakažite termin umjesto da u čekaonici doprinosite stvaranju gužve. 

- Pri šetnji pasa pridržavajte se uputa nadležnih ustanova i službi. Za sada nikakvih ograničenja za takvo kretanje nema. U parkovima za pse izbjegavajte preveliku blizinu drugih ljudi. Vidjeli ste sve na televiziji. Trenutno se cijeni pristojan razmak zbog vaše i zaštite te osobe. 

- Starijim sugrađanima ponudite pomoć oko šetnje pasa. Dostava hrane i lijekova nije jedino čime možete pomoći starijim sugrađanima. Nekima će dragocjena pomoć biti šetnja psa. Ako imate psa, to znači jednu njušku više u šetnji, a ako nemate, bonus je još veći. Dobrim dijelom jačate zdravlje. Šetnja je veoma zdrava fizička aktivnost. 

- Udomite psa ili mačku.  Razdoblje pandemije koronavirusa zapamtite po useljavanju novog četveronožnog ukućanina. On će vam smanjivati stres te biti sjajno društvo tokom dužeg boravka kod kuće. Ako ste među onima koji rade od kuće, pred vama je razdoblje idealno za zbližavanje. Udomljavanjem činite dobro za sebe te za psa ili mačku koju udomljavate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.