REAKCIJA

Sifet Podžić za "Avaz": Čekamo odluku Predsjedništva BiH o angažiranju vojske na granici

O tačnom broju vojnika koji će biti raspoređeni, Podžić kaže da za sada nije bilo govora dok to ne utvrdi Koordinaciono tijelo.

Podžić: Mi nemamo sanitetsko osoblje. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

17.3.2020

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, koji se već nekoliko dana nalazi u samoizolaciji nakon povratka iz Brisela, rekao je danas za "Avaz" da moraju sačekati odluku Predsjedništva BiH o slanju vojnika na granične prelaze i postavljanje šatorskih naselja.

Podžić nam je pojasnio da odluku o angažiranju može donijeti samo Predsjedništvo,a sada je na Koordinacionom štabu da utvrdi u kojem se graničnim prelazima radi.

 - Definitivno Vijeće ministara ne može donijeti nijednu odluku po pitanju vojske. Druga stvar, koliko sam ja vidio, po odluci Predsjedništva, danas je formirano Koordinaciono tijelo. Oni bi sada trebali napraviti plan, odnosno prijedlog koje granične prelaze zatvoriti, koje ostaviti prometne za robe i ljude. Pretpostavljam da će onda zahtjev ići od Koordinacionog tijela kojim predsjedava ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Dakle da se na tim prelazima formiraju šatori - kaže Podžić.

Kako kaže, kada Koordinacioni tim odluči šta dalje, šta je potrebno, mora se opet ići prema Predsjedništvu da se odluče  kada da Oružane snage postupaju.
 - Naravno, mi bez Predsjedništva ne možemo postupati - kaže Podžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.