SAVJETI

Kako razlikovati alergiju od infekcije koronavirusom

Postoji nekoliko razlika koje će vam pomoći da znate muči li vas alergija ili ste se zarazili koronom

Alergije i COVID-19 imaju slične simptome. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Priroda se počela buditi, a to je loša vijest za one sa sezonskom alergijom, jer ih očekuju kašalj, začepljen nos, svrab u očima... Sezona alergija ove godine se poklapa s epidemijom koronavirusa, a problem je u tome što alergije i COVID-19 imaju slične simptome. Ipak, postoji nekoliko razlika koje će vam pomoći da znate muči li vas alergija ili ste se zarazili koronom, piše Mic.  

Na šta obratiti pažnju

Rejnold A. Panetjeri (Reynold A. Panettieri Jr.), profesor medicine na Medicinskom fakultetu "Rutgers Robert Wood Johnson", kaže da su najčešći simptomi sezonskih alergija svrbež u očima, curenje iz nosa, natečeni sinusi, kihanje i kašalj. Ako imate astmu, možda ćete osjetiti pogoršanje simptoma astme.

Akutni simptomi traju tri-četiri dana iako blaži simptomi, poput šmrkavog nosa, mogu trajati mjesec ili dva. Simptomi, također, mogu nestati nakon kiše, jer ona očisti okolinu od peluda. Za razliku od alergija koje su najčešće u jesen i proljeće, virusi su najopasniji zimi, a hoće li isto tako biti i u slučaju korone, tek treba vidjeti. Simptomi virusa COVID-19 uključuju kašalj, kratkoću daha i temperaturu.


Panetjeri: Ne dobivate temperaturu od alergija. Agencija

- Ne dobivate temperaturu od alergija - podsjeća Panetjeri.

Koronavirus može dovesti i do upale pluća, što može prouzrokovati piskanje i iskašljavanje zelenog ili žutog sekreta. Njegovi simptomi, također, traju duže nego oni od alergija, oko dvije do tri sedmice, i, za razliku od alergija, koje odmah buknu pa se lagano smiruju, kod korone simptomi su na početku blagi i onda se pogoršavaju.


Izolirajte se

- Budući da smo još u sezoni gripe, treba napomenuti da i gripa može izgledati poput virusa COVID-19. Kašalj, kratkoća daha i temperatura mogu se pojaviti kod obje bolesti. Važno je shvatiti da se temperatura ne pojavljuje s alergijom. Ako imate temperaturu praćenu kašljem i nedostatkom daha, čak i ako niste sigurni šta uzrokuje vaše simptome, izolirajte se, ostanite hidrirani i obavijestite svog ljekara. Prije odlaska u bolnicu, prethodno ih nazovite, umjesto da samo odete tamo, što može izložiti ljude infekciji - kaže Panetjeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.