PANDEMIJA

Hoće li i ko radnicima koji ne rade, platiti plaće i doprinose?

Radnici nisu krivi za nastalu situaciju tako da, zajedno s vlasti, moramo pokušati naći najbolje rješenje, kaže Kemal Čolak

Skoro čitave druge smjene u ugostiteljstvu ostale su bez posla. Avaz

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

17.3.2020

Masovno zatvaranje uzrokovano koronavirusom direktno će rezultirati velikim problemom za radnike čije su firme zatvorene, obim posla im je smanjen ili je radno vrijeme njihovih preduzeća ograničeno. Broj takvih radnika posebno će porasti nakon ograničenja radnog vremena uslužnih objekata s obzirom na to da će kompletne druge smjene ostati bez posla. 

Znaju to i poslodavci, koji ovih dana s Vladom Srednjobosanskog kantona traže rješenje. Kako je kazao Kemal Čolak, predsjednik Udruženja poslodavaca SBK, radna mjesta određenog dijela radnika već su ugrožena.


Kompenzacijski fond

- Vjerujem da ćemo, zajedno s vlasti, iznaći određena rješenja da se bar u jednom dijelu kompenziraju gubici, ali imamo problem ko će platiti radnike koji ne rade. Vjerujem da će situacija u sljedećih nekoliko dana biti jasnija. Mi smo, kao poslodavci, najveći prijatelji naših zaposlenika i bit ćemo na liniji rješavanja problema na način da ne otpustimo nijednog radnika ukoliko se ne budu gomilali troškovi po osnovu nerada. Radnici nisu krivi za nastalu situaciju tako da zajedno s vlasti moramo pokušati naći najbolje rješenje. Postoji i kompenzacijski fond iz kojeg će se sufinansirati određeni troškoviu vezi s finansiranjem doprinosa i plaća - rekao je Čolak.

Na udaru radnici. Avaz

Jedan od privrednika Zoran Gazibarić, vlasnik firme "Nobil" iz Nove Bile, koja je orijentirana uglavnom na izvoz, kaže kako, ukoliko cijela priča s koronavirusom potraje mjesec, neće biti problema, ali ako potraje duže, radnici će postati trošak. 

Radnici i(li) trošak?

- Ako će sve potrajati mjesec, i nisu neki gubici, ali ako potraje duže, najveći gubitak bit će šta s radnikom koji nema za šta raditi, koji nema potrebe dolaziti na posao. Ko će mu platiti doprinose? Radnici imaju obaveze prema bankama, kredite, kako će ih vratiti? A ako ih ne mogu vratiti, onda više nisu zadovoljni radnici. Poslodavci mogu dati godišnje odmore ako sve potraje 15 dana, onda je sve uredu, ali šta ako potraje dva mjeseca? Radnici će u jednom momentu postati trošak - kazao je Gazibarić.

Kantonalni premijer Tahir Lendo dao je naslutiti da će Kanton pomoći, ali nije bio previše određen.

- Svaki poslodavac mora voditi računa o svom radniku. Ima mjera do koje oni mogu izdržati, poslije toga moraju prijavljivati takve stvari. Mi ćemo davati jasne odluke prema Ministarstvu privrede i za takve firme, koje imaju problem s takvim stanjem. Nikome nije u interesu da imamo otpuštanje radnika - kazao je Lendo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.