ODLUKE

Novčane kazne do 20.000 KM za kršenje Uredbe o cijenama u RS

Mjere neposredne kontrole odnose se, između ostalog, na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda

Donesene nove mjere u RS. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

18.3.2020

U Republici Srpskoj (RS) danas je, radi zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom koronavirusa u tom bh. entitetu, stupila na snagu Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo. 

Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će republički i lokalni tržišni inspektori, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM. Uredbom koju je entitetska vlada usvojila kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, propisano je vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 5. marta.

Sve veći broj oboljelih. Ilsutracija

Time se sprečava eventualni nekontrolirani rast cijena proizvoda u trgovinama. Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Mjere neposredne kontrole odnose se, između ostalog, na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne proizvode, jaja i proizvode od jaja, šećer, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevina, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.