KORONAVIRUS

U Srebrenici formirani timovi za obilazak starijih i iznemoglih

Mobilizirani su svi zaposlenici Civilne zaštite i Doma zdravlja

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

18.3.2020

U Srebrenici formirani timovi za obilazak starijih i iznemoglih. Avaz

Povodom Odluke Vlade Republike Srpske o proglašenju vanredne situacije, na području  općine Srebrenica primjenjuje se niz mjera zaštite od koronavirusa, a mobilizirani su svi zaposlenici Civilne zaštite i Doma zdravlja. 

Donesena je Uredba o zabrani rada svih ugostiteljskih, trgovinskih i drugih radnji nakon 18 sati. Formirani su timovi za obilazak starih, iznemoglih i bolesnih osoba radi kontrole njihovog zdravlja i dostavljanja prehrambeno-higijenskih paketa i lijekova.

Osobe koje su došle ili dolaze iz inozemstva, posebno iz onih zemalja gdje je povećan broj zaraženih koronavirusom, obavezne su da se jave u Dom zdravlja. U suprotnom, bit će kažnjeni u skladu s važećim zakonom.

Apelira se na sve građane da, ako znaju da se osobe po dolaska iz inozemstva nisu prijavile u zdravstvenu ustanovu, odmah obavijeste policiju.

U protekla dva dana na području općine vrši se dezinfekcija svih javnih objekata i gradskih površina. Radnici JKP "Polet", nakon pranja svih ulica i sokaka, vrše i dezinfekciju.

Na području općine trenutno nema zaraženih koronavirusom, ali su 24 osobe u izolaciji. Mahom su to studenti koji se školuju u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.