SARAJEVO

Vijeće roditelja KS: Poslodavci odbijaju plaćeno odsustvo roditeljima maloljetne djece

Poseban apel upućujemo poslodavcima, da imaju razumijevanja prema radnicima roditeljima, poručili su iz Vijeća roditelja KS

Ilustracija. Avaz

Avaz.ba

18.3.2020

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo zaprimilo je u posljednja 24 sata veliki broj pritužbi, molbi i zahtjeva, koji se tiču odsustva roditelja malodobne djece.

Pojedini poslodavci odbijaju da svojim zaposlenicima koji imaju malodobnu djecu do 10 godina, odobre plaćeno odsustvo, pod izgovorom da je u pitanju preporuka za postupanje te da za navedene nije pravno obvezujuća, saopćili su iz Vijeća roditelja KS.

Ilustracija. Avaz

Dodali su da su roditelji ovakvim postupanjem dovedeni u bezizlaznu situaciju, jer ne mogu sebi priuštiti da ostanu bez posla, a s druge strane, nemaju kome povjeriti djecu na čuvanje. 

- Imajući u vidu navedeno, a posebno ozbiljnost novonastale situacije u kojoj smo se svi našli, predlaže se da nadležno ministarstvo i/ili organ uprave i/ili upravnih organizacija FBiH i/ili Kantona Sarajevo odmah izda naredbu koja će biti obvezujuća za poslodavce, a kojom će se omogućiti plaćeno odsustvo jednom od roditelja malodobne djece do 10 godina. Isto omogućiti roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom, bez obzira na dob djeteta. Poseban apel upućujemo poslodavcima, da imaju razumijevanja prema radnicima roditeljima, a posebno roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom - istaknuli su iz Vijeća roditelja KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.