SARAJEVO

Gerontološki centar: Posjete korisnicima zabranjene, rigorozne kontrole na ulazu

Imamo i određenu zalihu dezinfekcionih sredstava, ali to za nas nije dovoljno, rekla Alibašić-Hadžić

Gerontološki centar: Zabranjeni i izlasci. Arhiv "Avaza"

Avaz.ba / Fena

18.3.2020

Gerontološki centar Sarajevo zabranio je, već na prve informacije o širenju koronavirusa u svijetu, posjete stanovnicima toga centra, pa oni sa rodbinom i prijateljima komuniciraju putem mobitela ili telefona na recepciji te ustanove.

Direktorica tog centra Melisa Alibašić-Hadžić kazala je da je takva mjera poduzeta jer su svjesni ozbiljnosti situacije u vezi sa koronavirusom, posebno koliko bi eventualna zaraza mogla biti opasna za osobe treće životne dobi.

-Zabranili smo i izlaske iz te ustanove. Ovi ljudi shvataju koliko je situacija ozbiljna, pogotovo za osobe njihove dobi, toga se pridržavaju - naglasila je.


Radno vrijeme administracije bit će skraćeno. Arhiv "Avaza"

Dezinfekciju vrše već na kapiji, na ulazu u krug objekta. Svako vozilo koje ulazi u krug prelazi preko spužvi natopljenih dezinfekcionim sredstvima. To je važno zato što imaju i korisnike u kolicima, voze se po krugu, a tom mjerom onemogućava se da niti na gumama bude unesena zaraza.

- Svim uposlenicima Centra mjeri se, po dolasku na posao, tjelesna temperatura laserskim termometrom, dobivaju zaštitnu masku, rukavice. Presvlače se, u čisto radno odijelo. Naša služba zdravstva, kuhinja i servisna služba (održavanje higijene) rade normalno radno vrijeme. Radno vrijeme administracije bit će skraćeno, radit će u skladu s potrebama - kazala je.

Centar za beskućnike

U Centru za beskućnike Gerontološkog centra Sarajevo trenutno je 11 osoba, a i oni su, kaže Alibašić-Hadžić, shvatili ozbiljno naredbu o zabrani izlaska iz centra.

- Oni to zasad poštuju, ako naredba bude prekršena morat ćemo prekinuti ugovore sa Centrom za socijalni rad putem kojih se te osobe i smještaju u Centar za beskućnike. Ne možemo dozvoliti da neko izlazi i vraća se u ustanovu, u blizinu naših korisnika koji su rizična populacija – kazala je.

Apelira na sve nadležne institucije da im pomognu i dostave dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, maske... Mole i kantonalni Zavod za zapošljavanje da im omoguće dodatni zdravstveni kadar jer im je to, kaže, neophodno ' ako dođe do teže situacije'.

Mjere opreza

-Osigurali smo određenu količinu rezerve hrane, voće, povrće. Osim mesa, jer nemamo hladnjače. Imamo i određenu zalihu dezinfeksionih sredstava, ali to za nas nije dovoljno - naglasila je direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić-Hadžić.

U Gerontološkom centru Sarajevo trenutno je 348 osoba treće životne dobi s područja Federacije BiH. Većinom su to nepokretni ili slabo pokretni ljudi, a direktorica ponavlja 'bilo bi kritično da virus uđe u našu ustanovu'.

Za područje Bosne i Hercegovine na snazi je stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa. Za stanovništvo posebno stare osobe i hronične bolesnike to znači poštivanje mjera opreza, da bi se spriječilo širenje virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.