KORONAVIRUS

Nekoliko slučajeva nepridržavanja mjera kućne izolacije u ZDK

Roditelji u centru Zenice krše odluku o zatvaranju igrališta

Policija obilazi osobe u izolaciji. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

18.3.2020

Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema posljednjim informacijama, trenutno je više od 700 osoba u samoizolaciji. Radi unapređenja i zaštite zdravlja stanovništva, policajci obilaze sve osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji i vrše kontrolu pridržavanja mjere kućne izolacije, kao i drugih obaveznih mjera i preporuka koje su naložile zdravstvene ustanove i sanitarne inspekcije. 

Prilikom vršenja kontrole, policajci upozoravaju osobe u kućnoj izolaciji na njihovu obavezu odgovornog i savjesnog ponašanja u smislu poštivanja zabrane kretanja, kao i drugih preporuka koje su im naložene, prvenstveno radi zaštite vlastitog zdravlja, ali i zdravlja društva u cjelini.

Ipak, da ima i onih koji se ne pridržavaju izrečenih mjera, potvrdila nam je Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Policija u akciji. Avaz

- Zabilježeno je nekoliko slučajeva u kojima je zabilježeno nepoštivanje mjere kućne izolacije na području Kantona. No, mjere kućne izolacije se, uglavnom, poštuju, izuzev u nekoliko slučajeva u kojima je došlo do odstupanja - kaže Alić.

Osim što se javnost ne pridržava mjere kućne izolacije, danas je u Zenici zabilježena i neodgovornost građana, tačnije roditelja. Uprkos činjenici da je Grad Zenica donio odluku o zatvaranju dječijih igrališta, koja su ograđena žutom trakom, danas je zabilježeno kršenje ove odluke.

Na igralištu u centru grada, kod zgrade "Kineski zid", roditelji su s djecom koristili igrališta uprkos činjenici da to nije dozvoljeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.