LIJEPE VIJESTI

Radojičić: Nulti klaster koronavirusa u Banjoj Luci pred gašenjem

Igor Radojičić. FENA

Fena

18.3.2020

Ako u sljedeća 24 sata ne bude nikakvih promjena, nulti (prvi) klaster koronavirusa u Banjoj Luci bit će ugašen, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Podsjetio je da je nulti oboljeli u tom gradu registriran prije 14 dana.

- To je, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, period inkubacije. Prvi slučaj koji smo imali presječen je odmah ujutro, kada su nastavnici i đaci Osnovne škole "Branko Ćopić" vraćeni kući. Nakon toga je izvršena dezinfekcija, jedino odjeljenje i pojedini nastavnici upućeni su u kućnu izolaciju. Ta kućna izolacija od 14 dana je pred istekom. Ako bi taj nulti klaster u naredna 24 sata bio miran, imali bismo najbolju vijest u cijeloj ovoj krizi, a to je da se blagovremenim reagiranjem uspio presjeći taj virus, odnosno širenje u tom nultom klasteru i da u njemu nismo imali više oboljelih. Ali, evo, sačekat ćemo još jedan dan - naglasio je Radojičić.

Igor Radojičić. FENA

Sve osobe koje su iz tog klastera u kućnoj izolaciji nisu imale zdravstvene probleme, niti potvrde koronavirusa.

Istakao da je od jučerašnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije do danas potvrđeno novih devet oboljelih, od kojih nisu svi iz Banje Luke, ali su vezani uz drugi klaster iz tog grada.

- I dalje imamo jedno mikrožarište iz kojeg su sve registrirane osobe. Raste broj osoba koje su pod nadzorom i koje su u kućnoj izolaciju - upozorio je Radojičić.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović rekla je da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 1.169 osoba, a u kućnoj izolaciji njih 256 i dobrog su zdravstvenog stanja ili imaju blaže respiratorne tegobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.