SAOPĆENJE

Inspektori na terenu: U Federaciji u izolaciju poslano 2.498 osoba

Za nepostupanje prema propisima ili naredbama nadležnih organa propisana kazna je do jedne godine zatvora

Dežure na 15 graničnih prijelaza. Ilustracija

Avaz.ba

18.3.2020

Federalni inspektori 24 sata dnevno na 15 graničnih prijelaza izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). 

– U skladu s Odlukom o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od 6 sati jutros (16. 3. 2020. godine) federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH (granični prijelazi Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo te na devet dodatnih prijelaza – GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica), gdje će neprekidno u toku 24 sata u tri smjene vršiti kontrole putnika i roba te izricati mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa – navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, spomenutom odlukom se izuzimaju profesionalni vozači kamiona (domaći i strani), čiji će se status definirati prema posebnom protokolu. 

Iz FUZIP-a napominju da je dvadesetčetverosatni rad federalnih sanitarnih inspektora već nekoliko dana organiziran na graničnim prijelazima Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo i Aerodrom Tuzla.

Istovremeno, podsjećaju da su u okviru sanitarne kontrole svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze te o trenutnom zdravstvenom stanju.

– Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, za šta je propisana kazna do tri godine zatvora – upozoravaju iz FUZIP-a.


Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora. Ilustracija

Osim toga, apeliraju na putnike/osobe kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera te ponovno upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH.

– Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora – navodi se u saopćenju.

Prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori izdali su ukupno 2.498 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na period od 14 dana.

FUZIP svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja od federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi sa poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

– Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakt-telefon FUZIP-a za prijave: 033 22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected] ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.