MJERE PREVENCIJE U cilju sprečavanja širenja koronavirusa

Vojska izlazi na granice: Počinje gradnja šatorskih karantina

Prvi šatori trebali bi biti podignuti na granici u Bosanskoj Gradišci

Avaz.ba

Prvi šatori će biti podignuti u Bosanskoj Gradišci

Foto: Avaz


Oružane snage BiH danas počinju postavljati prve šatorske karantine na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine. Prvi šatori trebali bi biti podignuti na granici u Bosanskoj Gradišci, a zatim i na ostalim prijelazima.

Izgradnja šatorskih karantina jedan je od zaključaka na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana 16. marta., a čanovi Predsjendišštva su odluku o angažiranju vojske donijeli jučer. 

Izgradnja šatorskih naselja je potvrđena i na sjednici Vijeća ministara BiH, kada je najavljeno da će ove aktivnosti biti urađene zajedno sa Oružanim snagama BiH. 

  • Granični prijelaz Bosanska Gradiška

    Granični prijelaz Bosanska Gradiška

    Foto: Avaz


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice Vijeća ministara BiH naglasio je kako će boravak u šatorskim karantinima biti u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, o čemu će brinuti predstavnici ministarstava zdravlja, civilne zaštite...

Oružane snage BiH bit će angažirane na pružanju pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inozemstva.

U saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je ministar odbrane Sifet Podžić ovlašten da unutar BiH, na zahtjev nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskih institucija i institucija Brčko distrikta može angažIRati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa.

Ministar odbrane će svojom naredbom utvrditi potrebne personalne i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga BiH za realizaciju aktivnosti iz odluke Predsjedništva BiH. 

NA VRH

Podijeli članak na