MJERE PREVENCIJE

Vojska izlazi na granice: Počinje gradnja šatorskih karantina

Prvi šatori trebali bi biti podignuti na granici u Bosanskoj Gradišci

Prvi šatori će biti podignuti u Bosanskoj Gradišci. Avaz

Piše: Avaz.ba

19.3.2020

Oružane snage BiH danas počinju postavljati prve šatorske karantine na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine. Prvi šatori trebali bi biti podignuti na granici u Bosanskoj Gradišci, a zatim i na ostalim prijelazima.

Izgradnja šatorskih karantina jedan je od zaključaka na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana 16. marta., a čanovi Predsjendišštva su odluku o angažiranju vojske donijeli jučer. 

Izgradnja šatorskih naselja je potvrđena i na sjednici Vijeća ministara BiH, kada je najavljeno da će ove aktivnosti biti urađene zajedno sa Oružanim snagama BiH. 


Granični prijelaz Bosanska Gradiška. Avaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je nakon sjednice Vijeća ministara BiH naglasio je kako će boravak u šatorskim karantinima biti u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, o čemu će brinuti predstavnici ministarstava zdravlja, civilne zaštite...

Oružane snage BiH bit će angažirane na pružanju pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inozemstva.

U saopćenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je ministar odbrane Sifet Podžić ovlašten da unutar BiH, na zahtjev nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskih institucija i institucija Brčko distrikta može angažIRati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa.

Ministar odbrane će svojom naredbom utvrditi potrebne personalne i neborbene materijalne resurse Oružanih snaga BiH za realizaciju aktivnosti iz odluke Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.