PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik pisao Đipingu: Ostavljeni od Evrope, gledamo u vas i nadamo se pomoći

BiH zemlja u tranziciji, sa oskudnim materijalnim, tehničkim i stručnim resursima

Milorad Dodik. Avaz

Srna

19.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo zahvalnosti predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đipingu ističući da se Kina ponovo pokazala kao istinski prijatelj svim narodima u BiH i na zapadnom Balkanu, te u najtežim trenucima pružila blagovremenu i konkretnu pomoć i podršku, bez uvjetovanja i, iznad svega, iskrenu i bratsku.

Nerijetko ste bili među prvim zemljama, koje su nam nudile i pružale pomoć. Tako je i danas. Nakon što je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Banjoj Luci, Vaša zemlja bila je prva, koja nam je ponudila pomoć putem Ambasade NR Kine u BiH, koja nam je već dostavila određenu količinu zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju - istakao je Dodik u pismu zahvalnosti.  

Član Predsjedništva BiH izrazio je zahvalnost svima u Ambasadi Kine u BiH, koji zajedno sa ambasadorom Đipingom, traže dodatne načine kako bi pomogli u borbi protiv širenja koronavirusa u BiH.

Također, zahvalni smo i Vašim građanima, našoj kineskoj braći i sestrama, koji žive i rade u BiH, koji su pokazali veliku odgovornost prema sredinama u kojima žive ličnim primjerima, ali i solidarnost donacijama i pomoći lokalnim zajednicama u borbi protiv širenja virusa - naglasio je Dodik.

Si Điping i Milorad Dodik. Avaz

Podsjetivši da su u BiH već preduzete određene preventivne mjere s ciljem sprečavanja daljeg širenje koronavirusa, Dodik je istakao da je BiH zemlja u tranziciji, sa oskudnim materijalnim, tehničkim i stručnim resursima, i bez pomoći drugih zemalja teško će uspjeti da se sama izbori sa ovom pandemijom.

- Nažalost, mnoge evropske zemlje, koje su nam bliže geografski, već su javno iskazale da neće biti u mogućnosti da nam pomognu. Svjesni smo da su se Vašoj zemlji obratile mnoge druge zemlje za pomoć, kao i činjenice da bez obzira na razvijenost Vaše velike zemlje, nećete biti u mogućnosti svima pomoći u skladu sa njihovim potrebama. Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas i nadamo se pomoći Kine da zajednički pobijedimo i pokažemo da samo ujedinjeni možemo uspostaviti harmoniju i prosperitet u svijetu. Kina svojim primjerom pokazuje novi put i primjer Pekinškog konsenzusa koji nam daje novu priliku da se ravnopravno pozicioniramo i razvijamo bez uslovljavanja i pritiska - naglasio je Dodik. 

On je izrazio zahvalnost kineskom predsjedniku na njegovoj spremnosti da se zajedno radi na jačanju odnosa Kine i BiH na svim poljima, a naročito u okviru inicijative "Pojas i put".

Poštovani predsjedniče, uz najbolje želje za mir i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u pismu zahvalnosti koje je član Predsjedništva BiH uputio predsjedniku Kine Si Đipingu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.