ZANIMLJIVOSTI

Koronavirus doveo do najdužeg putničkog leta u historiji zrakoplovstva

TN064 je i najduži redovni let na svijetu, jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske

Avion letio s pojačanom posadom. Agencije

Avaz.ba

19.3.2020

Avion kompanije „Air Tahiti Nui“ letio je s Tahitija do Pariza bez planiranog presjedanja u Los Anđelesu. Avionsku industriju snažno je pogodila pandemija koronavirusa, a putnici širom svijeta bave se otkazanim letovima i zabranama putovanja dok pokušavaju da se vrate kućama.


Bez presjedanja

U cijeloj toj zbrci, kao nuspojava stvoren je novi svjetski zrakoplovni rekord. Francuska aviokompanija „Air Tahiti Nui“ 14. marta preletjela je najduži redovni putnički let, prešavši 15.715 kilometara od Papete na Tahitiju, u Francuskoj Polineziji, do pariskog aerodroma "Šarl de Gol".

Ova prekretnica u zrakoplovstvu direktna je posljedica ograničenja putovanja u Sjedinjene Američke Države izazvanog koronavirusom, piše CNN. Ova ruta uključuje predviđeno presjedanje na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu (LAX). Kada se avion zaustavi u SAD, svi putnici moraju da ga napuste i da prođu kroz carinu i graničnu kontrolu SAD prije nego što im bude dopušteno da nastave sljedeću etapu puta.


Let trajao nešto manje od 16 sati. Agencija

Trenutna ograničenja napravila su ovaj dio putovanja neodrživim pa je umjesto toga, let TN064 nastavio prema odredištu, pošavši u 15 sati po lokalnom vremenu s aerodroma Papete i stigavši u Pariz 15. marta u 15:30 sati po lokalnom vremenu.


Nadmašio prethodni rekord

Let, koji je trajao nešto manje od 16 sati, postao je najduži komercijalni let na svijetu u odnosu na prijeđenu udaljenost. Nadmašio je i prethodni rekord kompanije „Singapur Airlinesa“, koji nudi linijski prijevoz putnika između Singapura i Njujorka dug 15.343 kilometra.

TN064 je i najduži redovni let na svijetu, jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske. Iz kompanije su kazali da je avion letio s pojačanom posadom od četiri pilota koji su upravljali avionom sljedeće generacije Boeinga 787-9, dvomotornim Dreamlinerom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.