EKSKLUZIVNO

Picula za "Avaz": EU će pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa

Varhelji je kazao da će EU Balkanu pomoći u medicinskoj opremi koliko je moguće, što nam, svakako, daje optimizam, rekao Picula

Picula: Potrebna bolja saradnja u Evropi. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

20.3.2020

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestilac za proširenje na zapadnom Balkanu, kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" povodom pandemije koronavirusa da vanredno stanje zaista traži vanredne mjere, ali i naglasio da se one ne smiju svesti samo na jačanje represije i izolacionizam. 

- Jednako je važno na krizu reagirati s više solidarnosti. Neće biti uspješne strategije EU ako zapadni Balkan ne bude uključen jer je okružen zemljama članicama i dijeli s EU ovaj ozbiljan zdravstveni problem. Osim toga, važna je i politička poruka zbog partnerstva i podrške politici evropskih integracija - kazao je na početku Picula. 

Više solidarnosti

U ime grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, zatražio je finansijsku pomoć od Evropske komisije (EK) za zemlje zapadnog Balkana kako bi se obuzdala pandemija. 

- Predlažemo da se nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć preusmjere u borbu protiv koronavirusa, da se razmotre i neki drugi financijski instrumenti, te da naši susjedi imaju mogućnost lakše nabave medicinske opreme od država članica. Smatram da u ovoj krizi zemlje jugoistoka Evrope ne mogu i ne smiju ostati same te EU, kada govori da joj je jugoistok Evrope prioritet, mora prijeći s riječi na djela - dodaje Picula.


Picula: Potrebna bolja saradnja u Evropi. Agencije

Pojasnio je da je nakon sastanka Komisije povjerenik za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio da je dobio podršku za mobiliziranje i preusmjeravanje sredstava za pomoć zapadnom Balkanu.

- Sve to će se raditi u rješavanju posljedica ove krize. Također, radit će se i na saradnji s međunarodnim financijskim institucijama. Varhelji je kazao da će EU Balkanu pomoći u medicinskoj opremi koliko je moguće, što nam svakako daje optimizam – rekao je Picula.

Italija izložena

Upitan da prokomentira trenutnu situaciju u Briselu, nominalno glavnim gradom Evropske unije, Picula ističe da se svi polako i uz dosta oklijevanja prilagođavaju lošoj i sve goroj situaciji. 

Važne odluke protiv pandemije

Osvrnuo se i na odluku EU da se medicinska oprema, odnosno respiratori, dopremaju samo zemljama članicama EU. Ističe da je to došlo nakon što su dobiveni upute i naučni savjeti od Evropskog centra za sprečavanje i nadzor bolesti. 

- Evropska komisija je tražila od stručnjaka konkretne upute kako u uvjetima ograničene dostupnosti distribuirati zaštitnu opremu, ali i analizu koliko su nacionalni zdravstveni sistemi zemalja članica spremni da se nose s krizom. Procjena je i kako nema dovoljno ni ljudi ni opreme - zaključuje Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.