PROVJERE U sklopu mjera protiv širenja koronavirusa pojačan inspekcijski nadzor

Ugostiteljima jučer 26.000 KM kazni, dižu cijene i ne poštuju zabranu rada

Inspekcijski nadzor sigurno će biti pojačan i u narednom periodu

D. P. / Avaz.ba
19.03.2020 12:33

Nisvet Hrnjić: Ne veseli nas što se privrednici ne pridržavaju odluke Vlade FBiH

Foto: Avaz

Inspekcija Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona napisala je jučer čak 26.000 KM kazni privrednim subjektima koji se nisu pridržavali odluke Federalne vlade o zamrzavanju cijena na nivo onih koje su bile 5. marta ove godine.  

Kako je kazao resorni ministar Nisvet Hrnjić, pojačan intenzitet rada Tržišne, Prometne i Ugostiteljske inspekcije očekuje se i narednih dana.

Prekršajni nalozi

- Jučer je bilo 11 detaljnih naloga s više prekršajnih naloga te su izrečene kazne u iznosu od 26.000 KM, a prekjučer u nešto manjem iznosu. Nas to ne veseli, jer to znači da se privredni subjekti ne pridržavaju odluke Vlade FBiH. Inspekcijski nadzor sigurno će biti pojačan i u narednom periodu i još jednom ih pozivam da se pridržavaju odluke - rekao je Hrnjić.  

Inspekcija je pisala kazne po osnovu podizanja cijena na nivo veći od onoga koji bio 5. marta te prodaje robe bez deklaracije, a kako kaže ministar, posebno će biti kažnjavani svi oni koju robu budu prodavali s kamiona uz cestu ili u pozadini trgovina.  

Pojačanje iz MUP-a

- Inspekcije pojačane ljudima iz MUP-a, intenzivno će raditi na kotroli, svima nam je u interesu da se ne širi panika kad je u pitanju nestašica robe. Već imamo slučajeve da se roba prodaje u pozadinama trgovina ili uz magistralni put s kamiona. To su postupci koji će biti najstrožije sankcionirani - rekao je Hrnjić.  

Dodao je i kako ima slučajeva u kojima ugostitelji ne poštuju zabranu rada.

Ima slučajeva u kojima su objekti zaključani, a gosti su unutra. Ljudi se dovijaju na različite načine, ali poručujem im da nemaju računa to raditi, jer će ih inspekcija sigurno kazniti. Kazne su dovoljno visoke da nemaju računa da  to rade - kazao je Hrnjić.  

Komentari

NA VRH