TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za graničara koji je za 20 eura ugrozio zdravlje ljudi

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH

Uhapšeni graničar Rajo Kikić. Avaz

Srna

19.3.2020

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH određivanje pritvora graničnom policajcu Raji Kikiću, osumnjičenom za primanje dara ili drugih oblika koristi.

Pritvor je predložen zato što je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana BiH, pustivši tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, suprotno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na Graničnom prijelazu Brčko, pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

Na Graničnom prijelazu Brčko pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske. Avaz

S obzirom na to da se radilo o mlađim osobama s intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Osobe koje su propuštene u BiH, pronađene su i nad njima je proveden postupak u skladu s uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Pritvor za osumnjičenog je predložen, jer je njegov postupak prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela. 

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.