VLADA SBK

Rješenja o samoizolaciji u SBK dobilo 450 osoba

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić kazao je da je jučer s federalnog nivoa, zbog nepoštivanja odluka, uručeno 11 prekršajnih naloga

Vlada SBK: I dalje nemamo potvrđenih slučajeva zaraze. Fena

Avaz.ba

19.3.2020

Rješenja o samoizolaciji u Srednjobosanskom kantonu (SBK) dobilo je 450 osoba, a testiranje na koronavirus zatraženo je za jednu osobu, rečeno je danas u Travniku nakon sjednice Vlade SBK koja svakodnevno zasjeda.

- I dalje nemamo potvrđenih slučajeva zaraze u Kantonu i danas će biti prvi put da se šalje uzorak u Klinički centar Univerziteta Sarajevu. Radi se o osobi iz Kiseljaka koja je došla iz Austrije - kazao je ministar zdravstva SBK Anto Matić.

Kako je rečeno, za slučajeve zaraze koronavirusom, bolnice u SBK raspolažu sa 105 kreveta.


Dom zdravlja Kiseljak: Osoba iz Kiseljaka došla iz Austrije. Arhiv

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić kazao je da je jučer s federalnog nivoa, zbog nepoštivanja odluka, uručeno 11 prekršajnih naloga, a izrečene novčane kazne iznosile su ukupno 26.000 maraka. Kako je kazao, radi se uglavnom o kršenju odluke o zamrzavanju visine cijena na nivo na kojem su bile 5. marta ove godine teo  prodaji robe bez deklaracije.

- Već imamo slučajeve da se neka roba prodaje s kamiona uz magistralni put ili u pozadini nekakve trgovine. To su postupci koji će biti najstrožije sankcionirani - poručio je Hrnjić.

Dodao je da ima slučajeva da pojedini ugostitelji ne poštuju zabranu rada.

- Ima slučajeva u kojima su objekti zaključani, a gosti su unutra. Ljudi se dovijaju na različite načine, ali poručujem im da nemaju računa to raditi, jer će ih inspekcija sigurno kazniti - istaknuo je.

Vlada SBK dala je, među ostalim, preporuku poslodavcima da oslobode radnih obaveza trudnice i zdravstveno ugrožene osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.