KORONAVIRUS

U mostarskoj Kantonalnoj bolnici „Dr.Safet Mujić“ pooštrili mjere predostrožnosti

Uz šator za trijažu odvojili Ginekologiju, Porodiljni odjel i Odjel za infektivne bolesti

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

19.3.2020

Dr.Guzin: Situacija ozbiljna - Avaz
Kantonalna bolnica „Dr.Safet Mujić“: Pooštrene mjere prevencije - Avaz
Kantonalna bolnica „Dr.Safet Mujić“ - Avaz
Ljekari i medinsinsko osoblje se reorganiziralo - Avaz
Sve službe rade s minimalnim brojem zaposlenih - Avaz
+1

Zbog novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Mostaru, ali i ugroženosti bolničkog osoblja, u slučaju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) i u Kantonalnoj bolnici „Dr.Safet Mujić“ u zadnja dva dana pooštrene su mjere prevencije.

Uz trijažni šator, koji je postavljen na parkingu bolnice, gdje se od svakog pacijenta uzima medicinska i epidemiološka anamneza, poseban naglasak stavljen je na izolaciju vitalnih odjela.

Tako je kako nam je rekao dr. Zlatko Guzin, direktor bolnice, Ginekološki odjel potpuno odvojen od ostalog dijela bolnice.

- Oni praktično rade autonomno, na ulazu imaju prostor za svoju trijažu, a razdvojili smo i Pedijatriju od Ginekologije. I jedni i drugi imaju zasebne ulaze. Također, fizički smo izolirali i Odjel za infektivne bolesti i sačinili posebnu rutu kretanja do tog Odjela, koji sada imaju zaseban ulaz. Uradili smo, dakle, sve što je u našoj moći i poduzeli smo sve mjere da odgovorimo ovoj situaciji s koronavirusom. Ovu situaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer moramo maksimalno, osim naših pacijenata, zaštititi naše zdravstveno osoblje- rekao nam je dr. Guzin.

U ovoj bolnici organizirali su se tako da sve službe rade s minimalnim brojem zaposlenih, koliko to, kako je rekao dr. Guzin, obim posla dozvoljava, ali je kompletno osoblje, naglasio je, u stanju pripravnosti 24 sata.

Inače, u ovoj bolnici je veliki problem nedostatak respiratora, ali i zaštitne opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.