KORONAVIRUS

Francuski stručnjak otkrio koji je lijek djelotvoran u liječenju koronavirusa

Od 24 bolesnika koji su šest dana uzimali taj lijek, 18 ih je sasvim izliječeno. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2020

Ugledni francuski i svjetski stručnjak s Univerziteta u Marseju, profesor Didije Raul (Didier Raoult) ponovo je istaknuo da su njegova ispitivanja pokazala da se lijek "hlorokin" pokazao djelotvornim u liječenju koronavirusa.

"Hlorokin" se već uspješno koristio u suzbijanju malarije i artroze. Dok ljekari i naučnici u Evropi i svijetu ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv koronavirusa, za šta će biti potrebna možda i godina, profesor Raul stavio je do znanja da je kliničko ispitivanje lijeka “plaquenil”, čiji je glavni sastojak hlorikin, pokazalo da je, od 24 bolesnika koji su šest dana uzimali taj lijek, njih 18 sasvim izliječeno.


Nije prošao ustaljene naučne protokole

Iako su se u stručnim krugovima, kako piše francuski dnevnik "Lezeko", čula i mišljenja da je ipak prerano donositi zaključke zato što postupak liječenja "hlorokinom" nije prošao ustaljene naučne protokole, predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) očigledno je odlučio da odmah učini sve da spriječi naglo širenje epidemije u Americi.

Ipak, ključna američka državna zdravstvena ustanova FDA saopćila je da je Tramp to zatražio, ali da će stručnjaci FDA temeljno ispitati lijek i dati svoj sud. Američki predsjednik pouzdao se u nalaze francuskog i svjetskog stručnjaka profesora Raula i rekao je da će praktično odmah na raspolaganje biti stavljen ovaj lijek, koji je pokazao prve veoma obećavajuće rezultate.


Dr. Raul: "Hlorokin" već pokazao jasne rezultate. AFP

Osim toga, kineski naučnici su u časopisu "Nature" krajem februara objavili istraživanje koje pokazuje da je korištenje "hlorokina" omogućilo da se na uzornom broju oboljelih od koronavirusa zaustavi upala pluća i da se pacijenti izliječe u mnogo kraćem roku nego da nisu uzimali taj lijek.

"Hlorokin" je FDA već odavno odobrila za korištenje u liječenju malarije i artroze, ali je direktor ove američke državne ustanove Stiven Han (Steven) izjavio da su prethodni nalazi nužni da bi se sa sigurnošću moglo znati da je djelotvoran i u suzbijanju koronavirusa.



Klinička ispitivanja

Francuski ministar zdravlja Olivje Veran (Olivier) saopćio je istovremeno da je Francuska odobrila opsežna klinička ispitivanja "hlorokina" sa ciljem da se dođe do potpuno pouzdanih saznanja i potom političke odluke vlasti da se lijek odobri.

Doktor Raul kazao je kako je "hlorokin", poznat i kao "hidroksihlorokin", već pokazao jasne rezultate, da je to i vrlo jeftin lijek, a u ispitivanja i distribuciju "hlorokina" već su krenuli i instituti i ljekari u Iranu, Australiji, Maroku, Izraelu i Belgiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.