RAZGOVOR

Sebija Izetbegović za "Avaz": Virus je ekstremno opasan, pripremamo se kao da ćemo imati najgori scenarij

Izetbegović: Građani moraju biti oprezni. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

20.3.2020

Apeliram na sve građane jer oni nam mogu najviše pomoći u ovoj situaciji, koja će biti, vjerovatno, teška. Poštujte pravila, propise i naredbe kriznih štabova. Budite što više u izolaciji.



Poštivati pravila

Poručila je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS)

- Građani moraju biti svjesni toga da prenosioci bolesti mogu biti i oni koji nemaju nikakve simptome. Molim sve da budu disciplinirani jer ovo je situacija u kojoj nam samo disciplina i samokontrola mogu biti od iznimne važnosti - poručila je Izetbegović.


Izetbegović: Ostanite kućama. Arhiv

Prema njenim riječima, u vrijeme pandemije koronavirusa građani će više pomoći ljekarima da se drže pravila od aplauza i podrške koju dobivaju.

- U ovoj situaciji mnogo nam je važnije da budu odgovorni, da se kontroliraju, da se ne kreću, da ne prave paniku i da budu oprezni. U ovom trenutku to nam je mnogo važnije od aplauza, to je zaista tako - kaže Izetbegović.

Ona nam je potvrdila da se u narednih 15 dana očekuje val ove pandemije.

- To je vrlo moguće. Mi smo već dodali 22 kreveta u izolatorij u Podhrastovima ukoliko bude teških slučajeva kojima će trebati mehanička ventilacija. Ali, spremni smo – kaže Izetbegović.

Doktorica Izetbegović tvrdi da je ovaj virus ekstremno opasan, a posebno za ugroženi dio populacije, za one koji primaju hemoterapiju i imaju oslabljen imunološki sistem.


Hrabri smo

Ali ovaj virus napada i sve druge, tu nema izuzetaka. Mi se pripremamo kao da ćemo imati najgori scenarij, uradit ćemo sve što je u našoj moći. Hrabri smo, znamo svoj posao i imamo određene resurse. Stojimo tu gdje jesmo. Izloženi smo svim problemima, ali molimo građane da nam pomognu – naglasila je ona.

Tri grupe pacijenata

- Ovdje je potrebno reći da postoje tri grupe pacijenata. Oni s blagom slikom kojima nije potrebna terapija osim one koja se koristi za blagu prehladu i gripu. Druga grupa su oni kod kojih će biti primijenjena doza antivirotika, a treća grupa su najteži, oni kod kojih će trebati invazivna terapija i mehanička ventilacija i sve terapije koje budu na raspolaganju - kaže Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.