KORONAVIRUS

U ZDK pogoršano stanje jedne osobe, broj zaraženih nepromijenjen

Apsolutno nema prostora za bilo kakvu paniku, ali ima prostora da se svi odgovorno ponašamo, poručio je Jupić

Sa pressa: U ovom trenutku 1.950 osoba iz tog kantona nalazi se u samoizolaciji. Fena

Avaz.ba / Fena

20.3.2020

Stanje na terenu u vezi sa širenjem koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu nepromijenjeno je u odnosu na jučeršnji dan, kad je evidentirana peta zaražena osoba u tom kantonu, kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić.

- Apsolutno nema prostora za bilo kakvu paniku, ali ima prostora da se svi odgovorno ponašamo - poručio je Jupić, koji je napomenuo kako se u ovom trenutku 1.950 osoba iz tog kantona nalazi u samoizolaciji.

- To je sasvim očekivan podatak. Vjerovatno će se taj broj u budućem periodu uvećati, a to je ono što je, također, očekivano. Mi trebamo i mislim da smo i na dobrom putu, da širenje virusa usporimo - kazao je Jupić.


Pacijent kod kojeg je pogoršano stanje, prebačen je iz izolatorija na Odjel za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Arhiv

On je napomenuo kako je jedan pacijent, kod kojeg je pogoršano zdravstveno stanje, mada za sada nije i vitalno ugrožen, prebačen iz izolatorija na Odjel za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). Dvoje zaraženih je bez ikakvih simptoma, a dvoje s blažim simptomima.

- Pacijent je prebačen u dio bolnice u kojem imamo respiratore, ultrazvuk... Zbog pogoršanja tih nalaza, odlučili smo da bude u tom centru i, ako bude potrebe, da ide na respirator - objasnio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a.

Do sada je, napomenuo je Jupić, uvijek bio problem novac, ali ovog puta, novac je osiguran, ali je teško na tržištu pronaći opremu i testove za testiranje više osoba. Trenutno se testiraju samo oni koji imaju simptome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.