ISTRAŽIVANJA

Koliko koronavirus živi na odjeći, još nije poznato

Medicinski stručnjak otkrio je savjete kako prati odjeću kako biste se zaštitili

Izbjegavajte tresti odjeću. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2020

Još se ne zna dovoljno o koronavirusu, ali jedno je sigurno - osim kapljičnim putem, možete se zaraziti i preko površina ako nakon diranja kontaminirane površine neopranim rukama dodirujete lice (nos, oči, usta).

Stručnjaci iz Nacionalnog instituta za alergije i infekcije u Montani proučavali su koliko dugo virus može ostati na plastici, metalu i drugim materijalima, a dr. Akaš Patel (Akash), direktor u klinici "MyHealthCare", objasnio je kako istražuju koliko dugo može živjeti na odjeći, prenosi "Mirror".

- Još pokušavamo svakog dana otkriti nešto novo o virusu, ali trenutno ne znamo koliko se zadržava na odjeći. Neslužbeni rezultati pokazuju da mnogo duže živi na plastici i metalu nego na mekanim materijalima – kazao je dr. Patel.


Dr. Patel: Preporučuje se pranje odjeće na visokoj temperaturi. Agencija

Medicinski stručnjak otkrio je savjete kako prati odjeću kako biste se zaštitili, pogotovo ako je u vašem domu potvrđena zaraza koronavirusom.

- Ako imate prljavu odjeću zaražene osobe ili osobe za koju se sumnja da je zaražena, trebali biste nositi rukavice, a ako ih nemate, operite ruke odmah nakon nakon dodirivanja odjeće – istaknuo je dr. Patel.

Savjetuje se i da izbjegavate tresti odjeću kako biste smanjili rizik od širenja virusa koji je možda na njihovoj odjeći.

- Preporučuje se pranje odjeće na visokoj temperaturi, prikladnoj za određeni odjevni predmet. Koristite prašak koji inače koristite. Dezinficirajte i operite košare i vreće za prljavo rublje – naveo je dr. Patel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.