REAKCIJE

Pomoći i kantonalnim bolnicama, i u Zenici se borimo protiv koronavirusa

Ako se budu svi pacijenti usmjeravali prema kliničkim centrima, koji dobivaju sredstva za borbu protiv koronavirusa, onda od te borbe nema ništa, kaže Skomorac

Dr. Skomorac: Trošimo resurse. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

20.3.2020

Brojni građani Zenice ogorčeni su zbog odluke Vlade Federacije BiH, kojom je univerzitetskim kliničkim centrima dodijeljeno 30 miliona maraka za borbu protiv koronavirusa, dok Kantonalna bolnica u Zenici nije dobila ni marku, iako je već registrirano pet slučajeva koronavirusa. 

Prof. dr. Rasim Skomorac, direktor KB Zenica, kazao je za „Avaz“ da je nesporno pravo i obaveza Federalne vlade da kao osnivač finansijski podržava kliničke centre.

- Međutim, mi tražimo da se izdvoje sredstva i za kantonalne bolnice, pogotovo Kantonalnu bolnicu Zenica, jer smo se mi prvi susreli s pozitivnim slučajevima koronavirusa i zaista smo uložili značajna svoja sredstva. Bukvalno trošimo resurse i borimo se s ovim posljednjim slučajevima. Na taj način dajemo doprinos da spriječimo širenje epidemije i na ostale dijelove Kantona i Federacije. I u tom smislu mislimo da je važno da sredstva raspodjeljuju na prostor cijele Federacije, jer borba se vodi tamo. Ako se budu svi pacijenti usmjeravali prema kliničkim centrima, koji dobivaju sredstva za borbu protiv koronavirusa, onda od te borbe nema ništa. To pokazuju iskustva slučajeva gdje su epidemije eksplodirale – ističe dr. Skomorac.

Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba ZDK, kaže da je kontaktirao federalnog ministra te dobio informaciju da su ta sredstva bila predviđena za druge namjene, ali su ih sada preusmjerili za koronu.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, zbog ovoga je uputio otvoreno pismo Vladi FBiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.