EKONOMIJA

Poslodavci koji otpuste radnike, neće dobiti pomoć Vlade RS

Na sastanku kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić, rečeno je i da je situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda stabilna

Poslodavci koji otpuste radnike, neće dobiti pomoć Vlade RS. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2020

Nijedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali zaposlene, neće moći da računaju na pomoć Vlade Republike Srpske, rečeno je na današnjoj sjednici Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi tog bh. entiteta.

Radnopravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu, regulira se na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kako je precizirano u saopćenju nakon zasjedanja Štaba, radnopravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla, zbog više sile, regulira se po Zakonu o radu, kao i radnopravni status roditelja koji su, zbog prestanka rada škola i vrtića, primorani da uzmu bolovanje.

Na sastanku kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić, rečeno je i da je situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda stabilna te da u RS postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu s utvrđenom dinamikom.

Redovno se, također, prati situacija na tržištu i nema poremećaja u snabdijevanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje.

Proizvodnja i distribucija električne energije odvijaju se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Konstatirano je da je izvršna vlast tog bh. entiteta među prvima u regionu preduzela mjere radi ublažavanja posljedica koronavirusa po privredne subjekte, ali i da poslodavci moraju podnijeti dio tereta.

Razmatrala se potreba redefiniranja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštivanje higijensko-sanitarnih mjera, dozvolio rad.

Članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na stanje u privredi RS predložili su da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu sa promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje.

Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Vlada će donositi interventne mjere radi pomoći najugroženijim privrednim subjektima.

Mjerama Vlade RS omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna te njihovo plaćanje u ratama do kraja godine.

Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorij na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 posto.

Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini počela je 16. marta 2020. godine.

Sve obaveze javnih fondova prema privredi su isplaćene i nema zastoja u plaćanju.

Međunarodni transport funkiconira, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj je reduciran u skladu s novonastalom situacijom, saopćeno je nakon sjednice ovog štaba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.