NAREDBE Nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa

Banovići: Ograničena kupovina osnovnih životnih namirnica

Općinski štab civilne zaštite izdao je naredbu o strogoj zabrani okupljanja na izletištima i u parkovima

S. I. / Avaz.ba
20.03.2020 17:39

Banovići

Foto: S. Ikanović

Općinski štab civilne zaštite u Banovićima svakodnevno prati stanje u vezi sa pandemijom koronavirusa i u tom pogledu izdaje naredbe.

Jedna od naredbi s današnje sjednice je naredba prehrambenim trgovinama da hitno ograniče količinu kupovine osnovnih životnih namirnica. Također im je naloženo da osiguraju protok kupaca na način da se omogući distanca od 1,5 metara između osoba, kao i da se poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere. Naloženo je i da se omogući prolaz kupcima kroz direktan ulaz, bez prolaska kroz zajedničke prostorije, uz strogo ograničen broj posjetilaca ili jedan posjetilac na površinu od 50 kvadratnih metara.

Preduzeću "Komunalno" naređeno je da svakodnevno i intenzivno vrši čišćenje, pranje i dezinfekciju ulice i prostora ispred Doma zdravlja Banovići, kao i gradskih ulica, stepeništa, trgova, parkinga i ostalih javnih površina.

S obzirom na to da je zbog pandemije omogućen besplatan prolaz u Zaštićeni pejzaž "Konjuh", Općinski štab civilne zaštite izdao je naredbu o stogoj zabrani okupljanja na izletištima i u parkovima, kao što su Mačkovac, Zlača, Zobik, Zelemboj, Vrana, Rudenik i drugim javnim površinama, jer je primijećen povećan obim posjeta ovim mjestima.

Danas je ekipa "Dnevnog avaza" boravila u Zaštićenom području Konjuh u Banovićima i može potvrditi da je povećan broj posjetilaca, isključivo šetača, ali i da je ZP Konjuh učinio sve kako bi se spriječilo javno okupljanje u vidu postavljanja traka za zabranu korištenja stolova, igrališta i šadrvana na izletištu.

Podsjećamo da nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Banovićima, kao i da se broj osoba u izolaciji svakodnevno povećava.

Komentari

NA VRH