REAKCIJA

Prvi izliječeni od koronavirusa u BiH: Ostanite u kući

Ističe da su simptomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo

Banja Luka: Zaraženi stigao iz Italije. Agencije

Avaz.ba

21.3.2020

Prva osoba izliječena od koronavirusa u BiH govorila je za Glas Amerike o svom traumatičnom iskustvu. Radi se o prvom slučaju virusa zabilježenom u Bosni i Hercegovini.

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je u Banjoj Luci početkom marta, a nakon dvije sedmice potvrđeno je da je to žarište širenja virusa tzv. nulti klaster ugašen, a prvi oboljeli pacijent izliječen.

U razgovoru za Glas Amerike on objašnjava kako je zloglasni virus stigao u Republiku Srpsku.

Kaže da krajem februara, kada je iz Italije stigao u Banju Luku. nije mogao ni zamisliti ovakav razvoj situacije.

- Kad sam došao iz Italije, situacija nije bila ni blizu dramatična kao sad, pričalo se o širenju virusa, ali svi smo normalno putovali i išli na posao. Niko nije mogao ni pretpostaviti da će se ovo desiti - kaže ovaj Banjalučanin, koji nije želio da mu se navode ime i prezime.


Klinika za plućne bolesti. Agencije

Ističe da su simptomi bili skoro zanemarivi, jedan dan je imao blago povišenu temperaturu i ništa drugo.

Građanima savjetuje da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih epidemiologa, svih zdravstvenih radnika i drugih nadležnih organa. Kako kaže, on je na prvom mjestu zahvalan ljekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka.

- Nisam imao nikakvu terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Samo poneki paracetamol. U bolnici sam bio osam dana u potpunoj izolaciji i deset dana u kućnoj izolaciji. Pušten sam u kućnu izolaciju kad je nakon dva pozitivna testa treći test bio negativan - priča za Glas Amerike prvi pacijent izliječen od koronavirusa u BiH i dodaje:

- Iako je bilo teško biti prvi, pošteno i savjesno sam se javio i odradio što je bilo do mene, a to vam potvrđuje i činjenica da je nulti klaster (žarište) zatvoren. Ostanite u kući, sačuvajte sebe i druge i ispoštujte sve što vam nadležni organi kažu, oni znaju šta rade - naglašava sagovornik Glasa Amerike, koji u Italiji radi skoro 20 godina, a sada je svakodnevno u telefonskom kontaktu s prijateljima koji tamo žive.

Ističe da je situacija u Italiji dramatična.

- Nadam se da se kod nas to neće desiti. Vjerujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo im pomoći i uraditi što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos - poručuje prvi pacijent izliječen od koronavirusa u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.