NAJAVA

Dodik sutra putuje kod Vučića: Obećao je dio pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH

Potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike...

Sutra susret Dodika i Vučića. Avaz

Srna

21.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se sutra sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obećao da će dio paketa pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH.

Dodik je istaknuo da sutra putuje u Srbiju te objasnio kako su potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

- Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Srajevu, jer se trenutno testira samo u Banjoj Luci - rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je najavio da treba stići 25.000 testova za koronavirus

Sutra susret Dodika i Vučića. Avaz

- Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora - istakao je Dodik.

On je podsjetio da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se skida zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.