PANDEMIJA

Milorad Dodik: Ljudski životi su iznad svake politike

Podjele, kako rekoste unutar političkih struktura, nisu i vjerujem neće biti ispoljavane dok traje kriza vezana uz pandemiju koronavirusa

Dodik: Svi zajedno. Agencije

Avaz.ba

22.3.2020

Pitanje spašavanja života za mene nije političko pitanje, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u razgovoru za Deutsche Welle.

Smatra da se RS i FBiH moraju i mogu dodatno štititi i upotrebom policije ako se za to ukaže potreba.

Kolike su mogućnosti BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa?

- Zdravstveni sistem BiH sigurno nije na nivou zdravstvenih sistema razvijenih evropskih država, ali kao što možete vidjeti, ni te države nisu sposobne da na željeni način odgovore ovoj pandemiji. Mi radimo ono što možemo, u skladu s mogućnostima koje imamo. Pošto te mogućnosti nisu prevelike, ali se nadamo da će biti dovoljne, onda smo riješili da se usmjerimo na preventivne mjere, koje su već dale rezultate. Poznato vam je da smo u Republici Srpskoj odmah nakon prvih registrovanih slučajeva oboljelih od koronavirusa zatvorili škole, a nekoliko dana kasnije i tržne centre, kafiće. U FBiH, zbog manjeg broja zaraženih nadležni se nisu odlučili na iste mjere kad i Republika Srpska, ali posljednjih dana i tamo su na snazi mjere karantina. Siguran sam da zdravstveni radnici u cijeloj BiH čine sve što mogu da se odupremo talasu novooboljelih.

Neke od najjačih industrijskih zemalja se vrlo teško nose s pandemijom virusa korona. Šta možemo očekivati od BiH s obzirom na njeno komplicirano ustrojstvo i brojne podjele koje postoje unutar političkih struktura?

- Nije BiH jedinstvena u svijetu po decentralizovanom sistemu odlučivanja, i mislim da to ne može biti prepreka u borbi s ovom pandemijom. Podjele, kako rekoste unutar političkih struktura, nisu i vjerujem neće biti ispoljavane dok traje kriza vezana uz pandemiju koronavirus. Ljudski životi su iznad svake politike, pa bila ona i najbolja politika na svijetu - poručio je Dodik.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku:https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.