KORONAVIRUS

Radojičić: Nulti klaster je ugašen, imamo kontrolu nad situacijom

Potvrdio je da u gradu ne rade tržnice, niti veletrgovine, skraćeno je radno vrijeme za prodavnice i pekarske radnje

Igor Radojičić. Arhiv

Avaz.ba

22.3.2020

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne sjednice, na konferenciji za medije rekao je da zasad zdravstveni sektor i kontrolni organi imaju kontrolu nad postojećom situacijom izazvanom koronavirusom.

Nulti klaster je ugašen, a drugi i treći nalaze se u isteku 14 dana kućne izolacije i zato je narednih sedam dana kritično, kada je riječ o prenošenju unutar zajednice - rekao je Radojičić i istakao da se poduzimaju sve mjere sprečavanja širenja virusa s čovjeka na čovjeka. 

Ukazao je na dolaske pojedinaca iz inozemstva, kod kojih se pokušava pratiti mogućnost prenošenja virusa.

Istakao je da je u tom gradu virus COVID-19 potvrđen kod 45 osoba, da se u kućnoj izolaciji nalazi 788, a pod zdravstvenim nadzorom 1.442 osobe.

Tokom sinoćnjeg policijskog sata u Banjoj Luci izvršena je kontrola oko 100 osoba, a očekuje da taj broj bude manji, jer, kako je rekao, jedan broj osoba nije bio informiran.

Bila je jedna ekstremna situacija, u kojoj je jedna osoba oko 2:30 sati imala saobraćajnu nesreću i prekršila više propisa, između ostalog trebala je biti i u kućnoj izolaciji - rekao je on, navodeći da će ovaj slučaj biti sankcioniran.

Potvrdio je da u gradu ne rade tržnice, niti veletrgovine, skraćeno je radno vrijeme za prodavnice i pekarske radnje do 18 sati, a pomjereno je vrijeme saobraćanja gradskih linija prije policijskog sata.

Na cijeloj teritoriji RS od jučer je uvedena zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina, a od 20 do 5 sati i zabrana kretanja za sve osobe.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.