SARAJEVO

Razmatra se da se Zetra i Arhitektonski fakultet stave u funkciju bolnica

Bitno da se na vrijeme počne s određenim mjerama kako ne bismo bili nespremni

Zetra. Avaz

Srna

22.3.2020

Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) razmatra opcije da se objekti poput Arhitektonskog fakulteta, dvorane Zetra, Studentske poliklinike, hotela i sportskih dvorana stave u funkciju bolnica da bi se rasteretile zdravstvene ustanove ako dođe do porasta broja oboljelih od koronavirusa u BiH, potvrđeno je u FUCZ.

Mnoge mogućnosti su razmatrane, navode, te pojašnjavaju kako se trude da odaberu one u koje se najmanje mora ulagati, čija je infrastruktura najpogodnija za ove potrebe.

U slučaju da broj zaraženih bude veći, iz Uprave su naveli da će onda sva slobodna mjesta upotrijebiti za te svrhe. Avaz

Iz Uprave kažu da situacija u BiH trenutno nije alarmantna kada je riječ o broju zaraženih, ali ističu da je bitno da se na vrijeme počne s određenim mjerama kako ne bi bili nespremni.

- Aktivnosti koje preduzimamo u vezi s osposobljavanjem objekata u bolnice nije neka nova praksa. To rade i druge zemlje, ali mi pratimo situaciju i želimo na vrijeme reagovati da bi se svima kojima je potrebno pružila pomoć - poručili su iz FUCZ.

U slučaju da broj zaraženih bude veći, iz Uprave su naveli da će onda sva slobodna mjesta upotrijebiti za te svrhe.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.