SAOPĆENJE

Čavara: Situacija je još pod kontrolom i ne smijemo dopustiti da nas maloumni pojedinci dovedu u smrtnu opasnost

Čavara je zatražio od svakog stanovnika - poštujte mjere kriznih štabova i upute zdravstvenih djelatnika i ustanova

Čavara: Vrlo ozbiljna situacija. Avaz

Avaz.ba

22.3.2020

Povodom stanja nesreće izazvanog širenjem koronavirusa  i nepoštivanja mjera po nalogu mjerodavnih tijela i pokušaja politikantstva od pojedinih dužnosnika, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je saopćenje za javnost.

- Širenje virusa korona u svijetu i u našoj zemlji dovelo nas je u vrlo ozbiljnu situaciju, koja se svakim danom usložnjava. Takva situacija nam nalaže krajnje odgovoran pristup svakog pojedinca, danas i u narednom vremenu. Nažalost, svjedoci smo neodgovornosti mnogih pojedinaca koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote svih nas i prema njima treba poduzeti sve mjere sankcija propisane u Kaznenom zakonu i Zakonu o prekršajima - ističe Čavara.

Kako ističe, svima nam je poznato da za sada jedino što možemo je usporiti širenje virusa i time spriječiti pogubne posljedice. Zbog toga je ponovo zatražio od svakog stanovnika - poštujte mjere kriznih štabova i upute zdravstvenih djelatnika i ustanova.

- Ranije sam pozvao sve nositelje funkcija u Federaciji BiH na maksimalnu odgovornost u izvršavanju svojih mjerodavnosti jer je u ovakvim situacijama najvažnije funkcioniranje sustava države bez bilo kakvih devijacija, politikantstva i nenadležnog postupanja i donošenja odluka - naveo je u saopćenju Čavara.


Poštovati sve mjere prevencije. Avaz

Danas je u medijima objavljena namjera donošenja „Uredbe sa zakonskom snagom o mjerama i radnjama na sprečavanju postupanja protivno izdanim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme trajanja odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH“, koja je, po Čavarinom mišljenju, apsolutno nepotrebna i u sadržaju protuustavna.

Postojeći zakoni omogućavaju sankcije za nepoštivanje izdanih rješenja i zapovijedi nadležnih organa, prenošenja zaraznih bolesti, djela protiv zdravlja ljudi itd. i treba ih primijeniti. 


- Tražim od Vlade FBiH da se maksimalno posveti zaštiti zdravlja svakog stanovnika FBiH, a da odbaci ovaj i slične pokušaje nenadležnog postupanja i kršenja zakona i ustava. Ponavljam, ovo stanje nesreće predviđeno je Ustavom i zakonima i samo ih trebamo provesti. Neodgovorno ponašanje u ovom vremenu može imati dalekosežne negativne posljedice za sve stanovnike FBiH i cijelu BiH te takvo ponašanje mora biti sankcionirano - naglasio je Čavara. 

Svakom odgovornom pojedincu je zahvalio, a članovima kriznih stožera čestitao i zahvalio na odgovornom djelovanju i provođenju aktivnosti na suzbijanju virusa korona, a posebice doktorima i svom medicinskom osoblju, koji neumorno i hrabro rade svoj posao.

- Situacija je još pod kontrolom i ne smijemo dopustiti da nas maloumni pojedinci dovedu u smrtnu opasnost - naveo je Čavara u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.