RASTE BROJ

U BiH 32 nova slučaja zaraze koronavirusom: Jedno u HNK, 31 u RS

Riječ je o 19 muškaraca i 12 žena

Novi slučajevi korone u BiH. AFP

Piše: Avaz.ba

22.3.2020

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona večeras je zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.  Kako nam je rečeno, radi se o osobi iz Konjica, čime se broj zaraženih u tom gradu popeo na 11. 

U HNK je ukupno 17 osoba zaraženih koronavirusom, od čega ih je u Mostaru šest. 

Prethodno je Alen Šeranić, ministar zdravstva RS je kazao da je danas u tom entitetu urađeno 113 testova, te da je 31 osoba pozitivna na koronavirus.

Šeranić je rekao da je testirano 118 uzoraka, od čega je pet iz Brčko distrikta. 

- Sa današnjim danom u RS imamo 90 osoba potvrđenih da su zaraženi koronavirusom. U pitanju je 19 muškaraca i 12 žena. Od toga 14 muškaraca je srednje životne dobi, pet je mlađe. Istovremeno devet žena je srednje, jedna starije i jedna žena mlađe životne dobi - kazao je Šeranić.

Time je ukupan broj zaraženih u bh. entitetu RS povećan na 90, odnosno 124 u Bosni i Hercegovini. 

Alen Šeranić. Avaz

Šeranić je istakao kako svi oni koji dođu na testiranje moraju dati adekvatne podatke, kako bi u pojedinim sredinama mogli ograničiti sam prijenos virusa. 

Da bi to mogli da ispratimo, kao i kolege iz službi, moramo da dobijemo adekvatne podatke, bilo da se radi o kontaktima ili o njima samima, bilo kakvo ne davanje tačnih podataka ili nikakvih, u skladu sa zakonom, predstavlja krivično djelo. To građani moraju da shvate, ovdje se ne radi o pojedincima nego svima nama. Ovo jeste kolektivni problem i izazov na koji treba kolektivno da odgovorimo- rekao je Šeranić. 

U RS su pod nazdorom 13.763 osobe, dok je njih 479 izašlo iz nadzora.

Šeranić je podsjetio je da je jedan ljekar sa UKC-a Banja Luka pozitivan na virus.

- Kao što sam rekao, kolega doktor iz Kliničkog centra, jučer je rađena cijela istraga da se jasno vidi kako i na koji način dolaze u kontakt. Ono što je značajno za napomenuti jeste da smo donijeli zaključak da svako bude prekršio izolaciju, a bude i uhvaćen ići će u karantin. Karantin u suštini predstavlja mjeru koja ograničava kretanje ali uključuje policijski nadzor. Tu više neće biti spora, obzirom da se pojedinci ponašaju neodgovorno kao što smo imali pojedine slučajeve to će biti mjera koju ćemo provesti, a sve jedinece lokalne samouprave su dobile nalog da u svojim srdinama formiraju adekvatne karantine - rekao je Šeranić.

Komunalna policija je prekontrolirala 1.947 lica, 27 je prekršilo mjere kućne izolacije. Od kada je komunalna policija uključena u kontrole, preko 8.000 rješenja je nadgledano, 102 su prekršila mjere kućne izolacije.

- Kada su u pitanju raspiratori, moram da obavijestim javnost da smo nabavili dodatnih 20 raspiratora od kojih je 12 u Kliničkom centru, neke smo uputili prema Bijeljini. Bijeljinu i Foču ćemo rasporediti kao regionalnim centrima. Oni su dobili adekvatne naloge kako bi postupali po naredbama štabova. Mjere zabrane očekujemo da poštuju sve mjere, posebno osobe starije od 65 godina i mi smo tu da im pomognemo, mi koji smo mlađi. Moramo da izbjegavamo direktan kontakt, da držimo odstojanje i održavamo ličnu higijenu - rekao je Šeranić.

Apoteke će raditi svakim danom od 8 do 18 sati, vikendom od 8 do 13 sati, s tim što će dežurne apoteke imati obavezu da rade. 

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.