FEDERACIJA

Sanitarni inspektori izdali 13.841 rješenja o izolaciji

Raspoređena 84 federalna inspektora koji u tri smjene vrše 24 časa sanitarnu kontrolu

Instalirane termalne kamere. Avaz

Srna

22.3.2020

Federalni sanitarni inspektori izdali su na graničnim prijelazima u Federaciji BiH (FBiH) ukupno 13.841 rješenje o izolaciji u trajanju od 14 dana, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Termalne kamere instalirane su na graničnim prijelazima Izačić, Bijača, a danas i na prelazu Kamensko.

Federalna Uprava od prošle nedjelje, 15. marta, nakon donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedila je 84 federalna inspektora koji u tri smjene vrše 24 časa sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH.

Nadzorima i mjerama je, prema dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 1.377 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima i adresama dostavljeni Inspektoratu RS na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Iz Uprave su naveli da isto važi i za 149 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta.


Kontrole na granicama. Avaz

Direktor Uprave Anis Ajdinović rekao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, a Federalnoj upravi je do sada dostavljeno 99 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 32 lica biti pokrenuti prekršajni postupci - rekao je Ajdinović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove stvorila je pravne i administrativne pretpostavke za uspostavljanje procedure upućivanja putnika u šatorske karantine po donošenju odluke nadležnih organa BiH/FBiH.

Dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata u protekla četiri dana, po prijavama građana, izvršio je 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM.

Ajdinović je zahvalio inspektorima, kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i drugim organima i institucijama sa kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja koronavirusa i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.