REAKCIJA Povodom skandaloznih novih zapovijedi Kantonalnog štaba civilne zaštite Livanjskog kantona

Radončić o naredbi iz LK: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića!

Grubo prekršen Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH

Avaz.ba / Radiosarajevo.ba

Radončić o zapovijedi LK

Foto: Avaz


Povodom skandaloznih novih zapovijedi koje se odnose na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) donesenih na Izvanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Livanjskog kantona u kojima se, uz ostalo, zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona (!?), večeras je u izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, izvjesni Ivan Jozić.

- Ne samo da njegov zahtjev prema Koordinacijskom tijelu neću staviti na dnevni red, već ću kao ministar sigurnosti BiH u roku ODMAH podnijeti krivičnu prijavu protiv Jozića. On je grubo prekršio Ustav BiH, jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara i operativno Granične policije BiH. Jozićeva zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država mora reagirati - kazao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

On je vrlo jasno - "stupidnošću" nazvao pokušaje ovog kantona da se zabrani kretanje državljana BiH u na svakom dijelu njihove države.

  • Faksimil zapovijedi LK

    Faksimil zapovijedi LK

    Foto: Radiosarajevo.ba


- Ovdje se očigledno radi o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijima i nadležnostima. To nije moguće! Kao država BiH moramo sankcionirati navedeno putem nadležnih pravosudno-tužilačkih institucija - zaključio je Radončić.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na