PANDEMIJA

Dragan Čović: Zatvaranjem granica BiH će zaštititi svoje građane

Šatori na granici odbit će brojne da krenu prema zemlji, istakao je Čović

Avaz.ba / Srna

23.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije koronavirusa.

- Što se prije granica zatvori u smislu komunikacija, bit će bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantina. Šatori na granici odbit će brojne da krenu prema zemlji - istaknuo je Čović i dodao da bi bilo najbolje da se u karantin stavi Hercegovačko-neretvanski kanton, jer će to spasiti stotine života.

Kada je riječ o koronavirusu, ključni problem BiH, prema njegovim riječima, jeste što su odluke donesene sa zakašnjenjem od dvije sedmice.

- Da smo ove odluke koje danas imamo donijeli prije 15 dana, imali bismo možda dvoje-troje zaraženih. I znali bismo odakle su došli - rekao je Čović, dodajući da, bez obzira na složenost sistema, vlast u BiH ipak funkcionira.

On smatra da BiH tek predstoji faza koja će biti najteža, i to za dvije do tri sedmice, ali da o tome treba govoriti struka, čijih se preporuka trebaju pridržavati svi građani u zemlji.

Dragan Čović: Država mora pomoći privredi. Avaz

Govoreći o pomoći Evropske unije BiH u medicinskoj opremi, Čović smatra da nije realno očekivati od nekoga da to učini kada se taj neko i sam suočava s istim problemima te dodaje da se sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johanom Sattlerom) razgovaralo o pomoći koja je potrebna privredi BiH.

- Sa Satlerom smo razgovarali kako osigurati da svi nivoi u BiH pomognu ljudima i privredi. Odnosi s bankama, kojekakvim obavezama prema zemlji, bit će odgođeni nekoliko mjeseci, ali to neće biti dovoljno, jer će brojnim kompanijama biti potreban obrtni kapital - ocijenio je Čović, koji je i predsjednik HNS-a BiH.

Prema njegovim riječima, BiH mora imati paralelnu viziju kako pokrenuti svari u privredi, nakon što se završi pandemija virusa.

Čović smatra da bi pitanje oslobađanja rezervi Centralne banke BiH stvorilo više štete nego koristi te dodaje da je to ipak pitanje za monetarne i fiskalne stručnjake.

Kada je riječ o problemima koji su nastali u radu institucija na nivou BiH, Čović je rekao da se sada treba baviti virusom te dodao da bez promjene odluke vezane uz izbor članova Centralne izborne komisije BiH neće biti ni budžeta.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.