REAKCIJE

Kurtović poručio Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće

Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana, rekao je Kurtović

Kurtović: Spremni smo se solidarizirati sa svim ljudima koji ostaju bez posla. Avaz

Avaz.ba

23.3.2020

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave premijera FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kaže da je u ovoj situaciji to neprimjereno.

- Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana - rekao je Kurtović.

Naveo je da nisu naišli na razumijevanje Novalića te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati.

- Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika - rekao je Kurtović.


Novalić: Socijalni dijalog. Avaz

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji će se način riješiti kriza.

- Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarizuiraju s onim koji su ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima - kazao je Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.